Ako dekódovať pôvod vajec? Na čo si treba dávať pozor?

Nazeráte do obalu s vajíčkami predtým, ako ich vložíte do košíka? Vo vnútri môže čakať prekvapenie: škrupiny od rozbitých kúskov alebo údaj o pôvode, ktorý je na etikete zamlčaný.

Označovanie vajec je jednotné v rámci celej Európskej únie. Každé vajíčko musí mať pečiatku s rozlišovacím kódom, z ktorého zistíme jeho pôvod i kvalitu.
Dôležité je najmä prvé číslo kódu, ktoré označuje spôsob chovu sliepok – nosníc. Nula znamená najzdravší typ chovu, takzvaný ekologický, trojka značí klietkový chov, ktorý je na Slovensku zatiaľ najrozšírenejší. Vajcia 0xxxx majú prívlastok „bio“ a v rebríčku sú na prvom mieste, pretože v ekologickom chove sa kladie dôraz na podporu prirodzeného správania a etických podmienok chovu zvierat, čo sa logicky odrazí na farbe i chuti vajíčok. Voľný chov, pri ktorom je nosniciam umožnený aj výbeh na čerstvom vzduchu, má na začiatku kódu jednotku (1xxxx). Pri podstielkovom chove (2xxxx) sú nosnice chované vo veľkých halách, na tzv. podstielke zo sypkého materiálu, avšak hydina nemá prístup k voľnému výbehu. Vajcia s označením 3xxxx predstavujú klietkový chov. Z registračného kódu môžeme ďalej zistiť krajinu pôvodu – členského štátu registrácie a posledným údajom je registračné číslo chovu, teda konkrétnej farmy alebo poľnohospodárskeho podniku.
Podľa nariadenia Komisie (ES) č. 589/2008, ktorým sa ustanovujú podrobné pravidlá o obchodných normách pre vajcia, sa tieto podľa akosti triedia na triedu A (čerstvé vajcia) a triedu B. Vajcia triedy A sa ďalej triedia aj podľa hmotnosti do tried: XL – veľmi veľké (viac ako 73 gramov), L – veľké, M – stredné a S – malé (menej ako 53 gramov). Vajcia triedy B sa dodávajú len do potravinárskeho a nepotravinárskeho priemyslu, ktorý vyrába produkty obsahujúce vajcia neurčené na ľudskú spotrebu.
Hmotnosť vajec je veľmi variabilná a úzko súvisí s kvalitou výživy sliepok. Na začiatku znášky býva nižšia; zvyšuje sa do tretieho mesiaca znášky. Pevnosť škrupiny sa, naopak, počas znášky znižuje. Pri väčšej znáške, vyšších teplotách a väčších vajciach býva pevnosť škrupiny nižšia. Rovnako ako hmotnosť vajec, aj pevnosť škrupiny výrazne ovplyvňuje výživa. Nedostatok vápnika a nesprávny pomer vápnika a fosforu v kŕmnej dávke znižuje pevnosť škrupiny. Farba škrupiny závisí od plemennej príslušnosti a je dôležitá najmä z estetického hľadiska, pretože spotrebitelia v súčasnosti uprednostňujú tmavé vajcia pred bielymi.  Farbu žĺtka ovplyvňuje obsah pigmentu (karoténu a xantofylu), teda jeho dostatok v kŕmnych zmesiach. Z bežne používaných komponentov ho obsahuje kukurica a lucernová múčka. Žĺtok musí byť čistý, bez cudzích látok akéhokoľvek druhu. Bielok by mal byť želatínovej konzistencie, priehľadný a číry bez cudzích látok, škrupina – pevná, nepopraskaná a zárodok nepostrehnuteľný a bez zápachu.
Zásadne sa treba vyhýbať pouličnému predaju vajec, pri ktorom nie je garantované skladovanie a hygiena predaja. Vajíčka nakupujte iba v obchodoch a supermarketoch, iba tak budete mať istotu, že prešli veterinárnou kontrolou. Domáce vajíčka sú síce veľké a majú vyfarbené žĺtky, neexistuje však žiadna možnosť ako overiť dátum ich znášky či vhodnosť pre použitie v kuchyni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *