Ako pomôcť malým gazdom?

Malí farmári, gazdujúci na neveľkých výmerách poľnohospodárskej pôdy, ekonomicky vyžijú len vtedy, ak sa budú venovať aj spracovaniu surovín, a ak budú predávať výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Aj to je jedno z konštatovaní, ktoré v minulom týždni odznelo na tlačovej konferencii.

NITRA. Spomenutá tlačová konferencia sa uskutočnila pri príležitosti seminára, ktorý bol venovaný rozvoju malých rodiných fariem na Slovensku. Pod gesciou Stanislava Šilhára z Biocentra v Modre v súčasnosti finišuje príprava príručky, ktorá má malým a rodinným farmárom umožniť spracovanie nimi vyprodukovaných  surovín v domácich podmienkach a následný predaj týchto výrobkov konečnému spotrebiteľovi v rámci predaja z dvora.

„Ide o akési pomocné barličky pre farmárov, ktoré im majú umožniť spracovanie rastlinných produktov aj bez toho, aby mali k dispozícii potravinovú výrobňu, teda prakticky v kuchynských podmienkach. Musia však byť pritom dodržané všetky hygienické podmienky,“ konštatoval Stanislav Šilhár.

Takúto pomoc víta aj Zuzana Homolová, ktorá reprezentuje Ekotrend Slovakia – Zväz ekologického poľnohospodárstva. Podľa jej slov sa rodinné farmy ešte stále boria s mnohými administratívnymi a legislatívnymi prekážkami, ktoré bránia živšiemu rozvoju tejto formy podnikania.

„My si myslíme, že najlepšou kontrolou je spotrebiteľ, a tomu sa každý rodinný farmár pri predaji svojej produkcie pozerá priamo do očí. Táto okolnosť predsa musí byť zrejmá aj kontrolným orgánom,“ povedala Z. Homolová. „Na Slovensku máme 3000 obcí; ak by v každej  z nich legálne podnikalo 10 malých farmárov, tak to na vidieku zamestná a uživí 30 000 ľudí. Spolu s rodinnými príslušníkmi môže toto číslo narásť štvor- až päťnásobne.“

Legislatívne prekážky a pomerne rozbujnelá byrokracia však podľa jej slov bránia nielen väčšiemu rozvoju tento formy podnikania, ale aj lepšiemu zmapovaniu situácie v rodinnom farmárčení. Podľa jej názoru sa mnohí farmári, dokonca aj takí, ktorí sa venujú spracovaniu surovín, zatiaľ „skrývajú“ v šedej ekonomike. „Aj preto nevieme, koľko ich naozaj je,“ podotkla Z. Homolová.

Podľa slov Zuzany Nouzovskej, generálnej riaditeľky Sekcie potravinárstva a obchodu MP RV SR, však všetci rodinní farmári ani zďaleka nie sú v šedej ekonomike.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *