Ako sa možno zbaviť hlodavcov v maštaliach?

Hygiena maštaľného prostredia je základným stavebným kameňom pyramídy ekonomicky úspešného chovu hospodárskych zvierat. Vytvorenie odpovedajúceho prostredia s dodržaním požadovaných hygienických parametrov a limitov pre chov zvierat je predpokladom pre zachovanie ich dobrého zdravotného stavu.

Len zdravé zviera je potom schopné udržať vysokú produkciu a zaistiť tak i rentabilitu chovu.
Hlodavce sú v maštali ošípaných nevítaní hostia – ničia, žerú a hlodajú všetko, nielen obilie, ale aj iné materiály ako káble a elektrické vedenie a stolicou, močom a srsťou znečisťujú krmivá. Môžu prenášať patogény chorôb ako sú dyzentéria, salmonela, leptospiróza či PRRS-vírus (vírus respiračného a reprodukčného syndrómu prasiat), preto len systematickým bojom proti nim a dôkladnou hygienou možno predísť týmto chorobám v stajniach.

Potkany a myši sa podstatne líšia svojím správaním, čo sa musí v stratégii boja proti hlodavcom zohľadniť. Myši sú zvedavé, neustále skúšajú potravu, radi si pochutnávajú a majú relatívne menší revír – od cca 5 m². Tieto drobné hlodavce sú veľmi plodné, jeden pár myší má za priaznivých podmienok rozmnožovací potenciál od 2 000 zvierat za rok. Naproti tomu potkany sú nedôverčivé, vo výbere potravy prieberčivé a pri nájdenej koristi žerú do sýtosti. Behajú pozdĺž stien a majú veľmi výrazne vyvinutý zmysel pre zápachy a chute. Aj potkany sú extrémne plodné, po 80-percentnom zničení populácie môžu svoj stav obnoviť v priebehu šiestich mesiacov.

Viac si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 16.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *