Baktériová škvrnitosť orecha

Pôvodcom tejto choroby je baktéria Xanthomonas juglandis, ktorá sa vyskytuje prakticky všade na svete, kde sa pestujú orechy. Napáda nielen najrozšírenejší orech kráľovský, ale aj orech čierny či orech kalifornský.

Prvým príznakom choroby sú drobné hnedé škvrnky na listoch a na stopkách. Na stopkách sú škvrny okrúhle až elipsovité, na listových čepeliach skôr hranaté a ohraničené listovou žilnatinou. Pri silnejšom napadnutí škvrnky splývajú, čo spôsobuje odumieranie väčšej časti listového pletiva. Avšak predčasne opadávajú iba veľmi silne napadnuté listy. Choroba môže napadnúť aj mladé letorasty, na ktorých sa škvrny preliačujú, mokvajú a na okrajoch sa objavuje na vzduchu zasychajúci sliz.
V našich klimatických podmienkach obyčajne nenadobúda ochorenie letorastov taký rozsah, aby nastalo odumieranie od vrcholov výhonkov. Na mladých plodoch sa ochorenie prejavuje drobnými hnedastými pľuzgierovitými škvrnkami, ktoré neskoršie mokvajú. Pletivo zeleného obalu mäkne a preliačuje sa. Hniloba postupuje dovnútra plodu a obyčajne napadne celé mladé semeno. Celý plod postupne černie, scvrkáva sa a opadne. Na starších plodoch nastáva iba poškodenie a hniloba vonkajšieho zeleného obalu. Na okrajoch škvŕn sa často objavuje belavý sliz, ktorý na vzduchu zasychá. Tvorí ho veľké množstvo baktérií a za vlhka sa stáva zdrojom ďalšej infekcie. Choroba sa neprejavuje na dvojročnom a staršom dreve a na koreňoch.
Patogénne baktérie prezimujú v pukoch. Na napadnutých listoch, ktoré opadnú, sa udržia veľmi krátko a hynú do 3 až 4 týždňov, a to aj v pôde po mechanickom zapracovaní. Baktérie môžu pomerne ľahko infikovať tyčinkové kvety. Šíriteľom nákazy môže byť aj peľ. Teplotné rozpätie, pri ktorom môžu nastať infekcie, je veľmi široké, a to od 4 do 30 °C. U nás je baktériová škvrnitosť bežne rozšírená choroba a v rokoch, keď je vlhká a teplá jar, sú jej prejavy silnejšie. Hospodárska škodlivosť však nie je významná. V náchylnosti na chorobu existujú značné odrodové rozdiely, pričom v praxi možno pozorovať aj určité individuálne rozdiely medzi jednotlivými stromami.
Ochranou je najmä likvidácia všetkých opadaných listov, čím sa značne obmedzí intenzita jarných infekcií. Chemická ochrana pripadá do úvahy iba pri pučaní prípravkom proti antraknóze listov orecha Kuprikol 50, ktorý tlmí aj baktériovú škvrnitosť orecha.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP – OOR

Komentáre ku článku 2

  • František Kriška

    Táto baktériová škvrnitosť mi vlani t.j. 2016 zničila 80 % úrody a vôbec neviem ako sa mám voči tejto škvrnitosti brániť. Obral a pozbieral som všetky poškodené plody, lebo zostali zoschnuté na strome, ktoré som spálil a už som to aj postriekal Kuprikolom, no strekol som to aj vlani a vôbec nič nepomáhalo. Neexistuje žiadny prípravok na túto pliagu????? Som zvedavý ako to bude tohto roku.

    • Ladislav

      V BA táto pliaga začala vyčínať v roku 2015 – asi 2/3 úrody zničenej! Vlani -2016 – som prišiel o kompletnú úrodu: v auguste začali orechy černieť a do jedného sčerneli všetky! Tohto roku – presne to isté! Posledných asi 10 dní odchádzajú rapídne postupne všetky. A to, čo tu vyššie píše akýsi „tiežodborník“ Ing. Barok, považujem za veľmi slabý odvar, ktorý by mal pomôcť!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *