Čas domácich zabíjačiek…

Kým kedysi boli zabíjačky bežnou súčasťou zimného vidieka, dnes sa táto tradícia postupne vytráca. Zabíjačka pritom nebola len spôsob, ako sa na zimu zásobovať mäsom, ale znamenala aj spoločenskú udalosť, na ktorej sa stretávala celá rodina a často i susedia a známi.

Chovu ošípaných sa venuje už len zlomok vidieckeho obyvateľstva. Domáca výroba bravčového mäsa sa ľuďom prestala oplácať. Samozásobenie položila na lopatky lacná bravčovina zo supermarketov.
Napriek tomu sa ešte niektorí ľudia snažia oživiť staré zvyky a aspoň na chvíľu tak spomaliť hektické tempo života. Tí, ktorí si zabíjačku pamätajú, vedia, že v ten deň sa zišla celá rodina, ale aj priatelia. Prišli, aby pri práci pomáhali a hlavne – aby utužili vzájomné vzťahy. Všetci sa dobre bavili, porozprávali a aj čo-to vypili.

Viac o zabíjačkách, ale aj manuál pre chovateľa schválený Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR nájdete v našom poslednom tohtoročnom čísle ROĽNÍCKYCH NOVÍN č. 51

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *