Čas pre hygienu vemena: minúta pred dojením

Z prieskumov a auditov v desiatkach našich maštalí jednoznačne vyplynulo, že celý súbor pracovných úkonov tesne pred nasadením dojacieho stroja je do značnej miery nejednotný a tiež všeobecne, až na malé výnimky, zlý.

Nielen že sa vynechávajú niektoré rutiny, ale iné sa stávajú úplne nadbytočnými či dokonca zlozvykmi, ktoré procesu dojenia, resp. udržania dobrého zdravia mliečnej žľazy nepomáhajú.
Prečo dbať na hygienu vemena? Je tomu tak preto, že výrazným znížením počtu mikroorganizmov, ktoré prebývajú na povrchu ceckov a vemena, sa podstatne znižuje možnosť výskytu mastitíd vzniknutých pôsobením baktérií napr. rodu Escherichia, Streptococcus či Staphylococcus. Preto bude s nižším výskytom intramamárnych infekcií a baktérií žijúcich na povrchu ceckov i menší počet mikroorganizmov v mlieku. To je ten hlavný dôvod, prečo vytvárať optimálnu rutinu pracovných úkonov, a to k zaisteniu čistých a suchých vemien a ceckov. Znečistené vemená sú hlavným zdrojom všetkých nežiaducich patogénnych baktérií, včítane E. coli, Klebsiell i Listerií.
Čo je to dobrá hygiena? Aká je všeobecná definícia dobrej a zlej hygieny? V literatúre sa tým rozumie rozdiel medzi bakteriálnou stimuláciou, ktorú krava, resp. vemeno môže zvládnuť a infekciou, ktorej môže podľahnúť. Preto možno jednoznačne konštatovať, že úkony spojené s hygienou vemena či ceckov patria k tým najdôležitejším, resp. najkritickejším krokom pri pracovnej operácii dojenia. Dôkladná očista a dezinfekcia ceckov redukuje patogény, ktoré k zdraviu neprispievajú.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 17.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *