Cukor je jednou z mála potravín, kde je Slovensko sebestačné

Cukor je pre Slovensko jednou z mála potravín, v ktorého výrobe je sebestačné. Preto je potrebné zachovať jej podporu aj do budúcnosti. V diskusnej relácii na TABLET.TV to konštatoval predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič v súvislosti so zrušením kvót na cukor v Európskej únii (EÚ).

„Na túto situáciu sme sa pripravovali a neprekvapila nás. Na Slovensku máme výrobné kapacity využité naplno a mierny prebytok produkcie cukru. Chceme to zachovať, pretože pri máloktorej potravine na Slovensku sme takto sebestační,“ zdôraznil Abelovič.
V SR sú dva cukrovary. Celý reťazec, vrátane pestovateľov cukrovej repy, zamestnáva 3000 ľudí. Podľa Abeloviča bude kľúčové, aby sa zachovala európska podpora pestovania cukrovej repy aj v novom programovacom období po roku 2020. „Najlepšie by bolo, keby ostala formou priamych viazaných platieb na túto plodinu,“ dodal Abelovič.
Systém kvót na cukor zaviedli v roku 1968. Rozhodnutie ukončiť ho prijali členské štáty v roku 2006. EÚ je najväčším svetovým výrobcom repného cukru (približne 50 % celkovej výroby), ktorý však predstavuje iba 20 % svetovej výroby cukru. Zvyšných 80 % cukru sa vyrába z cukrovej trstiny.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *