Diagnostika tobamovírusov na rajčiaku jedlom

Rajčiak jedlý je ako každá rastlina v prirodzených podmienkach atakovaný množstvom faktorov, ktoré ovplyvňujú úrodu a kvalitu plodov. Medzi tieto faktory s nepriaznivým vplyvom na rast a produkciu patria: veľké nárazové úhrny zrážok a vysoké teploty počas opeľovania a dozrievania plodov, škodcovia a choroby. Z chorôb značné straty na úrode spôsobujú aj vírusové ochorenia. Pre zamedzenie vzniku vysokých strát na úrode je dôležité správne a rýchlo detegovať príčiny poškodenia rastlín.

Rajčiak jedlý je aromatická jednoročná samoopelivá rastlina, ktorá má pôvod v Južnej Amerike. I napriek tomu, že ide o teplomilnú rastlinu, má schopnosť rásť v rôznych klimatických podmienkach. U nás je druhou najviac pestovanou plodovou zeleninou. Z výživového hľadiska rajčiak obsahuje organické kyseliny a cukry, vitamíny, najmä beta-karotén a vitamín C, z minerálnych látok najmä draslík. Plody rajčiaka sú špecifické vysokým obsahom rastlinného antioxidantu lykopénu s protirakovinovým účinkom.

Význam

Negatívny vplyv rastlinných vírusov na poľnohospodársku produkciu je všeobecne známy. Keďže v súčasnosti nie sú žiadne chemicky účinné možnosti eliminácie vírusových ochorení, základným opatrením každého pestovateľa je dodržiavanie prísnych karanténnych opatrení, likvidácia infekčných rastlín z porastov, rotácia plodín, ničenie prenášačov a využívanie certifikovaného rastlinného materiálu (osiva). Diagnostika vírusových ochorení rastlín sa vykonáva buď klasickými fytopatologickými metódami, čo nie je veľmi spoľahlivé, alebo je možné využiť moderné metódy biologického výskumu, ktoré nám okrem presnej a rýchlej diagnostiky vírusového ochorenia tiež umožňujú urýchliť proces šľachtenia nových rezistentných odrôd.

Vírusy rajčiaka jedlého

Z celosvetového meradla asi 146 vírusov dokáže infikovať rajčiak jedlý. Tieto vírusy sú zoskupené v 33 rodoch, ale len 15 z nich je hospodársky významných. Rastlinné vírusy sú nukleoproteínovými časticami, ktoré samé nie sú schopné syntetizovať bielkoviny na stavbu svojho tela. Na svoju reprodukciu využívajú, podobne ako všetky ostatné vírusy, metabolizmus hostiteľskej bunky. Rastlinné vírusy sa vyskytujú v prirodzených podmienkach zahŕňajúcich okrem intaktných rastlín alebo ich častí aj vodu, pôdu a ovzdušie. Prvým popísaným vírusom bol rastlinný vírus mozaiky tabaku (TMVTobaco Mosaic Virus), patriaci do skupiny tobamovírusov. Tobamovírusy patria medzi najrozšírenejšie vírusy na svete, nakoľko majú veľa hostiteľov, sú prenosné mechanicky a mnohé aj semenami, prežívajú v pôde a vo zvyškoch rastlín, vyznačujú sa mimoriadne vysokou infekčnosťou a odolnosťou voči vonkajším vplyvom.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *