Do pozornosti pestovateľom – jarné jačmene a pšenice

„Na odrody jačmeňa jarného sú z technologického hľadiska kladené čoraz vyššie nároky. Je to dané situáciou v sladovníckom a pivovarníckom priemysle, keďže spotreba piva klesá v celej Európe, na čo reaguje aj trh s jačmeňom.“

Uviedla Ing. Jana Garaiová, produktová manažérka spoločnosti RWA SLOVAKIA počas zimného semináru spoločnosti RWA Slovakia v Nových Zámkoch a dodala: „Väčší záujem je o odrody, ktoré majú vyšší stupeň prekvasenia.“

Najdôležitejšou odrodou z portfólia je Sunshine, ktorá sa dostala aj na zelenú listinu Heinekenu v Amsterdame, vďaka výbornej sladovníckej kvalite. Vyhovuje do väčšiny technológií výroby sladu na Slovensku.

„Sunshine je plastická odroda, ktorá má výborný úrodový potenciál, odolnosť proti poliehaniu a veľmi dobrý zdravotný stav,“ uviedla produktová manažérka k jej prednostiam.

Pestovateľsky preverená odroda Signora, je stále zaradená v portfóliu Heinekenu ako limitovaná odroda, jej prednosťou je vyrovnaná kvalita v rôznych pestovateľských podmienkach. Postupne bude nahrádzaná odrodou Sunshine.

Kangoo je hlavnou odrodou vo všetkých sladovniach s predpokladom, že tak zostane aj naďalej. Malz čiastočne podielom na trhu ustúpil.

Odrody Cerbinetta, Calcule a Olympic sú pre tých pestovateľov, ktorí nepestujú jačmeň pre konkrétnu sladovňu. Podľa J. Garajovej sú veľmi dobré nielen úrodou, ale presvedčia aj dosahovanou kvalitou. Navyše Calcule sa hodí aj do horších pestovateľských podmienok.

Cerbinetta je sladovnícka jednotka v Rakúsku, avšak u nás neprešla pre nižší stupeň prekvasenia, ktorý je na úrovni 79 – 80. Disponuje veľmi dobrými agronomickými vlastnosťami a dobrým zdravotným stavom.

„Soulmate je novinkou pre nasledujúcu sezónu, ktorú si spoločnosť Heineken vybrala z nášho portfólia do testovania,“ uviedla J. Garaiová a k jej potenciálu dodala: „Disponuje výnimočnými sladovníckymi parametrami, avšak uvidíme či ju vzhľadom na náročné testovacie skúšky dokážeme dostať do hlavnej listiny Heinekenu.“

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *