Dojnice 2016

Vážení čitatelia, už po piatykrát k vám prichádzame so špeciálnou odbornou prílohou DOJNICE. Pri príležitosti tohto malého jubilea môžeme konštatovať, že nás veľmi teší záujem čitateľov o túto prílohu. Potvrdzujú to priaznivé ohlasy z ich strany, ale aj záujem prispievateľov z radov naslovovzatých odborníkov publikovať práve v prílohe DOJNICE.

Na úvod vari len toľko. A teraz sa spolu pozrime na to, aké témy a články vám ponúka aktuálne vydanie.

Článok Podpory v chove dojníc pojednáva o možnostiach podpôr zo zdrojov EÚ a zo štátneho rozpočtu. V snahe o zastavenie prepadu stavov dojníc a stabilizáciu produkcie mlieka navrhlo MPRV SR súbor motivačných opatrení, medzi ktoré patrí najmä udržateľný systém podporných mechanizmov v živočíšnej výrobe. Tento systém predpokladá podporné financovanie z viacerých zdrojov, o čom sa môžete dočítať v uvedenom príspevku.
Najnovšie výsledky v mliekovej kontrole úžitkovosti za rok 2016 prináša článok Význam kontroly úžitkovosti hovädzieho dobytka, ktorý ponúka aj prehľad o vývoji stavov za posledných 6 rokov či porovnanie zatiaľ pozitívneho vývoja úžitkovosti v rámci Slovenska i v rámci jednotlivých krajov. Kontrola úžitkovosti je vo všeobecnosti nástroj na dosiahnutie hospodárskeho úspechu, veď poskytuje informácie pre manažovanie stáda, a takmer 1 200 chovateľov, ktorí využívajú tieto poznatky, sú toho jasným dôkazom.

Zdravá mliečna žľaza je kľúčovým momentom pre ekonomickú výrobu mlieka, čo obzvlášť platí v súčasnom období, ktoré je charakterizované zložitou nákupnou cenovou politikou. Cieľom príspevku Mastitídy: poznajme svojho nepriateľa! je zdôrazniť význam uplatňovania preventívnych opatrení, zameraných na znižovanie rizík vzniku ochorenia mliečnej žľazy.

Strukoviny patria medzi nutrične vysoko kvalitné plodiny, a aj keď sú nenáročné na pestovanie a majú všestranné využitie, stále nie sú dostatočne docenené. Aj preto bol rok 2016 vyhlásený za Medzinárodný rok strukovín. O tom, aký význam majú strukoviny vo výžive dojníc, informuje štúdia pod názvom Nedocenené strukoviny.

Samozrejme, cieľom tohto editoriálu nie je vymenovať a podrobne charakterizovať všetky články z celej prílohy. Skôr sme chceli upozorniť na niektoré z nich, čo však neznamená, že cenné informácie a poučné čítanie nenájdete trebárs aj v článku s názvom Kvalita mlieka prvôstok, zaraďovaných do produkcie, či v príspevku Výroba siláže sa začína už na poli.

Avšak vyššie uvedené konštatovanie platí vlastne o všetkých príspevkoch. Prajeme vám užitočne strávený čas pri čítaní prílohy DOJNICE 2016.


PATRÍCIA DOLEŠOVÁ

 

dojnice-SK-2016-web

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *