Dvojaká kvalita je problémom už tretiny krajín EÚ

Dvojaká kvalita tovarov, najmä potravín, je problémom už tretiny krajín EÚ.

BRATISLAVA. Uviedla to dnes na brífingu v Bratislave šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), po rokovaní pracovnej skupiny pre dvojakú kvalitu potravín z deviatich krajín EÚ (V4+5), za účasti generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Milana Lapšanského a ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.       „Môžme konštatovať, že až tretiny členských krajín EÚ sa táto dvojaká kvalita potravín týka. Dokonca Litovčania zistili, že až 70 % potravín, ktoré testovali, má rozdielnu kvalitu a u 50 % z nich našli mimoriadne veľké rozdiely. Dvojitá kvalita potravín je niečo, fenomén, kde sa snažíme, aby sme nemali v EÚ, lebo máme jedného spotrebiteľa, chceme jednu kvalitu,“ vyhlásila agroministerka.       Výsledky testov podľa Matečnej ukazujú, že menej mäsa, menej prírodných zložiek a viac umelých aditív u rovnakých produktov sú takmer vo všetkých prípadoch v neprospech nových členských krajín. Takéto správanie na spoločnom európskom trhu je absolútne neakceptovateľné. „Budeme preto zvyšovať tlak na výrobcov aj európske inštitúcie, aby sme týmto praktikám zabránili. Toto rokovanie je štartom Koalície proti dvojakej kvalite,“ oznámila Matečná.       Postihnuté členské krajiny sa podľa nej zhodli na výhodách existencie jednotnej metodológie v oblasti testov dvojakej kvality potravín, ktorú pripravuje Európska komisia v spolupráci so Spoločným výskumným centrom (JRC). Zároveň väčšina krajín potvrdila, že ak nezaznamenajú dostatočnú odozvu od výrobcov, sú pripravení zintenzívniť tlak. Viaceré zo zúčastnených krajín pritom začali realizovať aj testy nepotravinových výrobkov ako je drogéria, či krmivo pre domáce zvieratá.       „Spotrebitelia sa začínajú o túto tému čoraz viac zaujímať. Sú už prípady, keď výrobcovia receptúry zjednocujú. Aktivity na boj proti dvojakej kvalite budeme zintenzívňovať. Členské krajiny sa tiež zhodli na potrebe zlepšenia edukácie spotrebiteľov v oblasti kvality potravín a informovanie o produktoch s dvojakou kvalitou a výrobcoch, ktorí sa nekorektne chovajú k spotrebiteľom,“ uviedol Lapšanský.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *