Farma, na ktorej hostí vítajú s otvorenou náručou

Farmu Východná sme navštívili pred niečo viac ako dvoma rokmi. Ekologická výroba, nové produkty aj manažérske postupy prinášajú svoje plody a farma sa začala venovať aj novej aktivite.

Mlieko, syry, bylinky aj drobné ovocie z Farmy Východná, p.d. nesú v sebe výnimočnú chuť a vôňu horských lúk a čistého vzduchu. Ako máloktorý poľnohospodársky podnik na Slovensku hospodári v prostredí národného parku, kde je najbližší komín vzdialený 25 km vo Svite a z druhej strany 50 km v Ružomberku. Aj preto je tu poľnohospodárska produkcia zameraná tak, aby tieto jedinečné podmienky čo najlepšie využila.

 

Bez správnych ľudí to nejde

 

Odkedy je farma v rukách zahraničného majiteľa, je celá jej produkcia ekologická, s bio certifikátmi na všetky výrobky. Zároveň bola už tretí rok po sebe vyhodnotená ako najlepší chovateľ dojníc na Liptove, pričom v roku 2016 dosiahli 8 344 kg mlieka na dojnicu za rok, čo bolo ďalšie zlepšenie výsledkov. Na ich dosiahnutí má zásluhu viacročná systematická práca na čo najlepšej kvalite krmiva, dodržiavaní čistoty, pohodlia pre zvieratá, výraznom znížení úmrtnosti teliatok, ale aj správne nastavenie všetkých procesov v každodennom režime starostlivosti, dojenia, čistenia maštalí. Nie nadarmo je nad maštaľou nápis „Hotel spokojných kráv.“

Aby všetky procesy bežali tak ako majú, je dôležité mať na to správnych ľudí. „Dosť sme sa sústredili na zamestnancov. Obmenili sme ľudí, ktorí nechceli dodržiavať pracovné postupy. Prácu nám veľmi sťažuje to, že je veľmi ťažké nájsť zodpovedných ľudí na prácu v živočíšnej výrobe,“ hovorí Ľubomír Kružliak, člen predstavenstva a zástupca majiteľa na Slovensku.

Táto situácia nepríjemne zasiahla aj chov oviec, ktoré sa tu ešte počas našej prvej návštevy veselo pásli na podtatranských lúkach. „Rozhodli sme sa chov oviec zrušiť. Viac rokov sme sa s tým trápili, vymenili sme 13 partií ošetrovateľov a stále sa nám nepodarilo nájsť takých, s ktorými by sme boli spokojní. Mali sme všetko pripravené na ďalšie investície, ale nakoniec sme od nich upustili. Predali sme stádo jednému biofarmárovi, s tým že nám bude dodávať mlieko na výrobu syrov,“ približuje Ľ. Kružliak.

Viac sa dočítate v 45. vydaní Roľníckych novín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *