Hospodársky výsledok potravinárstva sa za tri štvrťroky 2016 zvýšil o 4,9 %

Potravinársky priemysel v SR v období od 1. januára do 30. septembra 2016 zaznamenal hospodársky výsledok 140,29 milióna eur, ktorý sa oproti rovnakému obdobiu roku 2015 zvýšil o 4,9 %. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

BRATISLAVA.Výnosy potravinárskeho priemyslu za 1. až 3. štvrťrok tohto roka predstavovali 2,929 miliardy eur a medziročne boli nižšie o 1,2 %. Náklady vo výške 2,789 miliardy eur boli nižšie o 1,5 %. Výška pridanej hodnoty sa za tri štvrťroky 2016 v hodnote 579,53 milióna eur zvýšila oproti trom štvrťrokom roku 2015 o 4,9 %.
Medziročne sa hospodársky výsledok za tri štvrťroky 2016 znížil v odvetviach výroby mlynských výrobkov o 39,5 % a vo vinárskom priemysle o 40,6 %. V ostatných odvetviach potravinárskeho priemyslu sa hospodársky výsledok v 1. až 3. štvrťroku tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 zvýšil. Najvýraznejšie zvýšenie hospodárskeho výsledku sa zaznamenalo vo výrobe tzv. ostatných potravinárskych výrobkov o 124,3 % a vo výrobe pekárskych výrobkov o 113,9 %.
Odvetvie mäsového priemyslu, ktoré za tri štvrťroky 2015 evidovalo kladný hospodársky výsledok vo výške 12,01 milióna eur, vykázalo za tri štvrťroky roku 2016 stratu 758.281 eur. Strata za 1. až 3. štvrťrok 2016 vo výške 5,85 milióna eur sa dosiahla aj vo výrobe a konzervovaní hydiny, kde sa za rovnaké sledované obdobie v roku 2015 zaznamenal kladný hospodársky výsledok vo výške 1,59 milióna eur.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *