Jarné práce môžu pomaly začať

V záhradke sa jarné práce začínajú prípravou pôdy. Treba ju spracovať do takého štruktúrneho stavu, kde sa vytvoria dobré podmienky pre rast a vývin rastlín.

V čase optimálnej vlhkosti pôdy ju začíname urovnávať. Aplikujú sa aj potrebné množstvá priemyselných hnojív, ktoré sa zapravia hrabľami a pripraví sa pôda na sejbu alebo výsadbu. Na jar klíčiace buriny sa ničia už pri samotnej príprave pôdy a v neskoršom období počas vegetácie najmä plečkovaním, okopávaním. Mulčovanie pôdy čiernou fóliou chráni porast pred burinami, udržiava teplo v koreňovej zóne pestovanej zeleniny a urýchľuje jej rast a vývin.
Kvalitnou prípravou pôdy podporíme poľnú vzchádzavosť pre priame sejby zeleniny. Povrch pôdy do hĺbky 30 – 40 mm má mať jemnú štruktúru. Pod touto vrstvou sa vyžaduje primerane spevnený profil, aby mohla voda vzlínať k vysiatemu osivu alebo koreňom vysadenej rastliny.

Pôdne rozbory
Vlastnosti svojej pôdy by sme mali poznať aj na základe pôdneho rozboru. Podľa neho sa dá pomerne presne určiť obsah humusu, živín v pôde a potrebu hnojenia pre jednotlivé druhy zeleniny. Uprednostňuje sa použitie organických hnojív (maštaľný hnoj, kompost, zelené hnojenie, substráty na báze zeminy, piesku, produkty z kôry a drevín, listovka, hrabanka). Nedostatok organickej hmoty má dlhodobé negatívne následky pre úrodnosť pôdy. Nízky obsah organickej zložky spôsobuje zhutňovanie, okysľovanie pôdy a nízku úroveň užitočných biologických pochodov v pôde. Pestovaná zelenina v pôdach chudobných na organickú hmotu nemôže dostatočne využívať živiny ani z priemyselných hnojív. Pôdy s nedostatočnou organickou hmotou nie sú schopné dosť intenzívne rozkladať zvyšky pesticídov a rôznych škodlivín. Treba však vedieť, ktoré zeleniny vyžadujú a ktoré nepotrebujú alebo neznášajú priame hnojenie maštaľným hnojom.
Medzi najnáročnejšie druhy zeleniny na maštaľný hnoj alebo iné organické hnojivá patrí kapusta, karfiol, kel, kel ružičkový, paprika, rajčiak, baklažán, uhorka, tekvice, rebarbora, špargľa a zeler. Stredne náročné sú druhy, ktoré sa uspokoja s hnojením organickými hnojivami k predplodine v predchádzajúcom období sú mangold, pór, čakanka šalátová, fazuľka, paštrnák a špenát.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 7.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *