Je škoda, že chov kôz bol odsunutý do úzadia

Aj zástupcovia malých hospodárskych zvierat majú svojich úspešných šampiónov. Zo 6. Národnej výstavy hospodárskych zvierat v Nitre si titul Šampión výstavy odniesol krásny čierny cap plemena anglonúbijská koza z farmy Kozinka.

Kozí farma Kozinka je malá farma rodinného typu sídliaca na strednom Slovensku, ktorá sa zaoberá výlučne chovom anglonúbijských kôz a ich kríženiek. „Máme štatút rozmnožovacieho chovu na plemeno anglonúbijská koza a našim cieľom je stádo rozšíriť a získať štatút šľachtiteľského chovu. Tento rok sme sa prvýkrát zapojili do kontroly mliekovej úžitkovosti a dojíme 10 zvierat; priemerná úžitkovosť na stádo (za tento rok ešte nie je uzavretá kontrola úžitkovosti) za 141 dní laktácie predstavuje 450,3 kilogramu (kg) mlieka, 14,5 kg tuku a 14,3 kg bielkovín,“ konštatovala Ing. Petra Pajasová, mladá majiteľka farmy vo Veľkom Blhu v okrese Rimavská Sobota. 

Kvalitné mlieko A prečo sa na farme rozhodli práve pre chov tohto u nás netypického plemena? „V prvom rade ma zaujal vzhľad a rôznofarebnosť zvierat, krásna klabonosá hlava s dlhými ušami, ktoré vzhľadom na veľkosť tela pôsobia veľmi jemne. Taktiež pomerne veľký telesný rámec, rôznofarebnosť a vo svojej podstate neútočná povaha. Napríklad cap v období ruje nie je vôbec zlý a môžu sa k nemu priblížiť i deti; nechá sa pokojne hladkať. Na druhej strane ich tento povahový rys v stáde kôz bielych či hnedých zasadzuje do role submisívnych zvierat, ktoré radšej ustúpia, než by išli do konfliktu, a pokiaľ chce niekto začať s ich chovom, tak s tým musí počítať. Je vždy dobré zaobstarať si dve či tri kozy naraz, aby v sebe mali navzájom podporu. Ďalej by som vyzdvihla kvalitu mlieka, a to nielen čo do obsahu komponentov, ale hlavne chuťovo je veľmi lahodné, smotanové, podobné kravskému mlieku, bez zápachu, a výborne sa hodí k výrobe syrov i ďalších mliečnych výrobkov,“ uviedla P. Pajasová. 
Farma Kozinka ponúka čerstvé kozie mlieko, syry prírodné i ochutené, údené kozie pareničky, syr typu „gouda“, kozí tvaroh, kefír, jogurt v skle, ale i kozie maslo. A tak tí, ktorí zavítajú do banskobystrického kraja a rozhodnú sa rodinnú koziu farmu navštíviť, môžu si tieto výrobky nielen kúpiť, ale aj získať informácie o chove kôz tohto, na Slovensku ešte neznámeho plemena, a taktiež majú možnosť vyskúšať si dojenie ručne alebo strojom, a dokonca sa aj prihlásiť na kurz domáceho spracovávania mlieka, ktorý je zameraný na základné spracovanie mlieka – od kyslých výrobkov (jogurt, kefír) až po výrobu syrov (čerstvých, tvrdých či plesňových).

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 39.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *