Klimatické zmeny ovplyvňuje aj správanie sa spotrebiteľa

Na klimatické zmeny a znižovanie emisií oxidu uhličitého môžu mať podľa environmentalistov vplyv nielen vlády, ale aj jednotlivci. Radia preto myslieť na využívanie obnoviteľných zdrojov, na efektívne využívanie dopravy a na úspory energií.

BRATISLAVA. „Sú aj iné súčasti života, vďaka ktorým môžeme prispieť k boju s klimatickými zmenami. Zamýšľanie sa nad pôvodom jedla a drobné či väčšie úpravy nášho jedálneho lístka sú schopné urobiť pre planétuveľké veci,“ uviedla Miroslava Ábelová, hovorkyňa Greenpeace Slovensko.

Ochranári upozorňujú, že napríklad priemyselný chov hospodárskych zvierat a produkcia mäsa a mliečnych výrobkov majú za následok vážne dôsledky pre životné prostredie.

Pri chove zvierat sa vyprodukuje 18 percent zo všetkých skleníkových plynov. Spolu s energetickým a s dopravným sektorom je tak práve chov zvierat hlavným odvetvím, ktoré prispieva ku globálnu otepľovaniu. Okrem toho dobytok produkuje nebezpečný plyn – metán. Chov dobytka takisto paradoxne prispieva k hladu, keďže veľké množstvo pestovaných plodín slúži iba ako krmivo pre zvieratá,“ priblížila M. Ábelová.

K šetrnejšiemu využívaniu prírodných zdrojov možno prispieť aj nákupom lokálnych produktov.

„Ponuka v supermarketoch nás rozmaznáva. Trvalá ponuka všetkého a stále vytvára ilúziu, že nie je problémom dopestovať čokoľvek, kedykoľvek, a doviezť to zákazníkovi takmer pred dvere jeho bytu. Všetko však má svoju cenu,“ povedala M. Ábelová.

Poukázala na to, že občania Slovenska často nenakupujú lokálne potraviny, ale šošovicu majú z Kanady, cesnak z Číny alebo nakupujú jahody, dopestované v španielskych skleníkoch. Problémom je tiež plytvanie potravinami.

Podľa M. Ábelovej je dôležité zamýšľať sa nad pôvodom potravín a nad tým, čo ich pestovanie spôsobuje. „Na juhovýchode Ázie, v Indonézii a v Malajzii sa už druhý mesiac odohráva jedna z najhorších ekologických katastrof. Za tragédiou sa skrývajú špekulácie, že umelo zakladané požiare sú cestou k tomu, ako sa dostať k pozemkom. Tie sa neskôr pretvoria na plantáže, kde sa pestuje palma olejná. Z nej sa získava olej, ktorý je lacnou náhradou rastlinného oleja,“ pripomenula M. Ábelová. Tento olej potom možno nájsť v zemiakových lupienkoch, cereáliách, v čokoláde či v kozmetike.

(tasr)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *