Konopa siata sa vracia na Slovensko ako superpotravina

Finola, Tygra a Bialobrzeskie - pod týmito názvami sa na Slovensko vracia konopa siata. Ide o jednu fínsku a dve poľské odrody, špeciálne vyšľachtené pre získavanie konopných semiačok určených ako potravina na ľudskú konzumáciu. V slovenských podmienkach ich pokusne na jar vypestovali odborníci z Centra výskumu rastlinnej výroby Piešťany (CVRV) v spolupráci so spoločnosťami Propaganda Production, s.r.o., a Hemp Seed Oil Europe Ltd. Výsledky žatvy dnes prezentovali v Piešťanoch slovenským farmárom na seminári Konopa siata pre Slovensko.

Certifikované odrody konopy siatej výskumníci zasadili v Borovciach, Vígľaši a Milhostove. Každá lokalita má totiž rozdielne zloženie pôdy, inú nadmorskú výšku, zrážky a celkové klimatické podmienky. „Výsledky ukázali, že je u nás možné úspešne pestovať konopu siatu, najmä odrody s vysokou nutričnou hodnotou semiačok. Vo výskume budeme pokračovať aj počas budúcich dvoch rokov,“ povedala Andrea Hlinková z CVRV.
Záujem o konopu siatu nie je náhodný. Najmä na výrobu oleja ju používali už starí Číňania, zásobovali ním aj napríklad hrad Lietava v 16. storočí. Až moderná veda umožnila zistiť, že konopné semiačko obsahuje kompletné aminokyseliny vrátane takzvaných esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo nevie vyrobiť. Takýto typ potravín sa označuje ako superpotravina. Vzhľadom na zloženie je konopné semiačko výbornou náhradou mäsa, čo ocenia najmä vegetariáni a vegáni. Semiačka obsahujú aj vysoké množstvo vlákniny, dôležité minerály či vitamíny. Konopné potraviny sú vhodné pre alergikov, neobsahujú lepok a keďže rastliny nie je potrebné postrekovať proti škodcom a sú nenáročné na pôdu, sú vysoko ekologické. Okrem semiačok je navyše možné spracovať aj stonky na výrobu tkanín, trvácnych izolácií do domov, na výrobu konpozitov na výrobu napríklad komponentov do áut alebo na výrobu výhrevných brikiet.
Využiteľnosť konopy siatej je 100-percentná a práve táto jej vlastnosť zaujala Marcela Millárika z Nových Zámkov. Budúci farmár by konopu zasadil najradšej už na jar budúceho roka. „Plánujem zo semiačok vyrábať potraviny a zo stoniek ďalšie výrobky. Je však ešte čo zisťovať a zháňam pôdu,“ povedal. O pestovaní konopy siatej uvažuje aj farmár a pestovateľ zeleniny Miloslav Mag z Liptovského Mikuláša. „Hľadám alternatívu k tradičným plodinám, konopu považujem za vynikajúcu rastlinu. Jej pestovanie má navyše na Slovensku tradíciu a teraz sa opäť obnovuje,“ dodal Mag.
Vo svete produkcia a spotreba konopných potravín prudko rastie. „Sme svedkami boomu konopných potravín. Ich obľúbenosť má jednoduchý dôvod, konopné semiačka sú mimoriadne priaznivé pre ľudský organizmus,“ povedal Michal Tözsér zo spoločnosti Propaganda Production. Veľkoobchodník s konopným semiačkom bol v tíme, ktorý v roku 2009 dosiahol zmenu našich zákonov, aby boli v súlade s normami Európskej únie, odvtedy je pestovanie konopy siatej na Slovensku legálne.
Najväčším pestovateľom a producentom konopných potravín je Kanada. Najväčšími európskymi konzumentmi konopných potravín sú Nemci a Briti, na Slovensku konopné potraviny dostať v približne 70 obchodoch s biopotravinami.
Informoval Pavol Remiaš z agentúry Art Info.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *