Kvalita pšenice na Slovensku v roku 2017

Technologická kvalita potravinárskej pšenice je určená predovšetkým genetickým potenciálom danej odrody dosahovať kvalitu požadovanú spracovateľským priemyslom. Vplyvy ročníka (počasie, agrotechnické postupy) majú aditívny účinok na technologickú kvalitu potravinárskej pšenice a môžu potlačiť, alebo naopak zosilniť geneticky determinovaný potenciál pekárenských odrôd pšenice.

V rámci projektu ÚOP MPRV SR: „Monitoring kvalitatívnych parametrov pšenice letnej dopestovanej v Slovenskej republike“, môžeme každoročne sledovať technologickú kvalitu pšenice.

Priebeh počasia počas vegetácie 2016/2017

Jeseň 2016 bola na Slovensku v nižších polohách teplotne nadnormálna, môžeme ju celkovo hodnotiť ako prevažne vlahovo normálnu. Avšak v októbri 2016 bolo prevažne veľmi vlhko. Zima (2016/2017) bola prevažne teplotne normálna, v nižších polohách stredného Slovenska miestami aj podnormálna, na horách teplotne nad dlhodobým priemerom (DP) až teplotne nadnormálna. V zime spadlo na Slovensku v priemere 96 milimetrov zrážok (asi 68 percent v porovnaní s DP 1901-1990).

Na Slovensku bol prvý polrok 2017, až na niekoľko chladnejších epizód, relatívne teplý až veľmi teplý a až do konca júna prevažne suchý v južnej polovici Slovenska, iba apríl bol veľmi vlhký vďaka niekoľkým veľmi vysokým zrážkovým úhrnom. Keďže zrážky padali nerovnomerne a prevažne z prehánok, neprispeli dostatočne k zavlaženiu pôdy a v južnej polovici Slovenska bolo miestami až mimoriadne sucho.

V druhej dekáde júla porasty pšenice vstupovali do plnej zrelosti a začala sa žatva. Na začiatku augusta sa pšenica ozimná ešte zberala v podhorských polohách stredného Slovenska. Vo východoslovenskom regióne zber pšenice ozimnej pokračoval v priebehu celého mesiaca august.

Z pohľadu priebehu počasia môžeme teda povedať, že na kvalitu pšenice sa v roku 2017 podpísalo predovšetkým júnové sucho v západnej a južnej časti Slovenska. Žatva pšenice prebiehala kontinuálne bez výrazných prerušení zrážkami.

Kvalita pšenice podľa krajov SR

V roku 2017 v rámci celej SR bolo analyzovaných 210 vzoriek pšenice z 86 odberových miest (získané od Poľnohospodárskych a Roľníckych družstiev a zo skúšobných staníc ÚKSUP-u).

V sledovaných vzorkách boli stanovované parametre technologickej kvality podľa STN 46 1100-2: Zrno potravinárskej pšenice letnej (2003), triedy kvality A, čo zodpovedá minimálnym požiadavkám kvality pre pekárske účely, konkrétne objemová hmotnosť (min. hodnota 760 g.l-1), obsah dusíkatých látok Nx5,7 (min. 11,5 percenta), obsah mokrého lepku v sušine (min. 25 percent), sedimentačný index, Zelenyho test (min. 25 mililitrov), číslo poklesu (min. 220 s) a mimo STN bola hodnotená kvalita lepku na základe hodnoty gluten indexu (min. odporúčaná hodnota pre kvalitný lepok pre pekárske účely je 70).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *