Kvalitné pivo sa rodí na poli

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu zorganizovalo 6. decembra v Nitre a 7. decembra v Košiciach sladovnícke konferencie, na ktorých sa stretli šľachtitelia, pestovatelia, spracovatelia a vedeckí pracovníci s cieľom podeliť sa o najnovšie poznatky týkajúce sa pestovania sladovníckeho jačmeňa a výroby sladu.

Pestovanie jačmeňa má tradíciu

Konferenciu otvorila prezidentka združenia Mgr. Jana Shepperd a privítala aj zástupcov členských sladovní, ktorými sú: HEINEKEN SLOVENSKO SLADOVNE, a. s., LYCOS – Trnavské sladovne spol. s r. o., OSIVO a. s. Levická sladovňa, Pivovary Topvar, a. s., a Sladovňa, a. s. Michalovce. Konštatovala, že pestovanie jačmeňa a výroba sladu má na Slovensku dlhú tradíciu a slad patrí medzi najvýznamnejšie komodity slovenského agropotravinárskeho priemyslu. Celková priemerná výroba na Slovensku sa pohybuje okolo 242 tisíc ton. V roku 2016 bola celková slovenská produkcia okolo 262 tisíc ton sladu. Z celkového množstva sladu, ktorý je vyrobený na Slovensku stačí necelá pätina na pokrytie potrieb slovenských pivovarníkov. Zvyšok sa exportuje na zahraničné trhy. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre, a je dlhodobo  konkurencieschopným vývozným artiklom na svetových trhoch. Preto je aj slad na prvom mieste medzi slovenskými výrobkami rastlinného pôvodu po prvom spracovaní, ktoré idú na export.

Vývoj osevných plôch jačmeňa má za posledných desať rokov u nás klesajúcu tendenciu. Slovenskí sladovníci ideálne využívajú jačmeň domácej produkcie. Napriek tomu, že dopyt po jačmeni je vysoký, osevné plochy klesajú a v roku 2016 dosiahli absolútne minimum – 81 tisíc hektárov. To nepostačuje na celkovú produkciu sladu a mnohé sladovne sú odkázané dovážať jačmeň z okolitých krajín.

Ing. Martin Mäsiar, konateľ LYCOS – Trnavské sladovne, s. r. o., pripomenul, že sme zažili tento rok jeden z najťažších rokov z dôvodu veľmi nepriaznivých klimatických podmienok. Takéto stretnutia majú podľa neho základný cieľ – odovzdať odbornej verejnosti informácie, skúsenosti a najnovšie poznatky, ktoré by všetkým pomohli prekonávať aj takéto ťažké obdobia.

Význam sladovníctva pre slovenské hospodárstvo

Ing. Daniela Rudá z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poukázala na dôležitosť postavenia pivovarníckeho a sladovníckeho priemyslu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *