Kvôli množiacim sa škandálom navrhujeme zakázať dovoz poľskej hydiny

Zástupcovia slovenských výrobcov hydiny chcú požiadať rezort pôdohospodárstva o zákaz dovozu poľského hydinového mäsa na Slovensko. Dôvodom majú byť neutíchajúce škandály s tamojšou výrobou potravín, ktoré podľa nich ohrozujú zdravie slovenských spotrebiteľov.

„Navrhujeme prijať také opatrenia aby sa zakázal dovoz hydinového mäsa, vajec a hydinovej suroviny na výrobu mäsových výrobkov z Poľska na Slovensko,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
      Podľa jeho informácií bolo vlani z Poľska oficiálnou cestou dovezené hydinové mäso v celkovej hodnote 20 miliónov eur. Napriek tomu, že je aj Poľsko členskou krajinou Európskej únie (EÚ) poukazuje ÚHS na tamojšiu nízku úroveň veterinárnych kontrol, ktoré neodhalili neodôvodnené používanie antibiotík pri výkrme mäsa. Tento postup je pritom zakázaný v rámci celej únie.
      Ako Molnár upozornil, neodôvodnené a zakázané používanie antibiotík umelo podporuje rast hydiny. „Na tomto je ten výkrm výrazne urýchlený a výrazne sa znižujú náklady spojené s týmto chovom,“ podotkol Molnár. Na Slovensku sa podľa neho niektoré antibiotiká používajú výhradne na liečbu chorých zvierat, pričom musí byť dodržaná lehota 8 až 20 dní medzi vysadením liečby a termínom porážky.
      Pri nedovolenom používaní antibiotík sa tieto podľa Molnára hromadia nielen v organizme zvieraťa, ale aj v ľudskom organizme, čomu nezabráni ani tepelná úprava konzumovaného hydinového mäsa. „Antibiotiká môžu spôsobovať rôzne negatívne následky na zdravotný stav ako je napríklad zrýchlené dospievanie, hormonálne poruchy, alergie, oslabenie imunity, alebo niektoré majú aj karcinogénne účinky,“ upozornil.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *