Nárast vývozu živých ošípaných a bravčoviny z EÚ

Podľa údajov Európskej komisie za prvých sedem mesiacov tohto roka vyviezli členské štáty Európskej únie spolu viac ako 1 670 tis. ton živých ošípaných (v jat. hmotnosti), mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 5,2 % viac ako za rovnaké obdobie roka 2014.

Najviac tohto druhu mäsa do tretích krajín už tradične exportovali Nemecko, Dánsko, Španielsko, Holandsko, Francúzsko a Poľsko. Podiel týchto štátov na celkovom vývoze z EÚ dosiahol úroveň 78,6 %.

Z najväčších vývozcov zaznamenali nárast exportu Nemecko a Španielsko, zatiaľ čo export z Dánska, Holandska, Francúzska a Poľska klesol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

V štruktúre predaja jednotlivých komodít mali najväčší podiel tuky a vnútornosti (757 tis. ton) a mrazené bravčové mäso (720 tis. ton). Ich odbyt do tretích krajín sa zvýšil o viac ako 8 %, resp. o 37 %. Najväčšia dynamika nárastu bola v prípade čerstvého mäsa. Pokles vývozu sa týkal bravčových výrobkov (-12 % na 96 tis. ton) a živých ošípaných (-9 % na 9,8 tis. ton).

Najväčšími odberateľmi bravčového mäsa z EÚ od januára do júla tohto roka boli ázijské štáty Čína, Japonsko, Južná Kórea, Hong Kong a Filipíny.

V predaji do Číny a Hong Kongu dominovali bravčové vnútornosti, ktorých sa predalo o 38 % viac ako pred rokom. Čína nakúpila v tomto období spolu 64 % z celkového exportu bravčového mäsa z EÚ. Na japonský a kórejský trh smerovalo najmä mrazené mäso. Vysoký nárast zásielok do Japonska a Južnej Kórey bol spôsobený znížením domácej produkcie v dôsledku epidémie slintačky a krívačky.

Rusko doviezlo od januára do júla 2015 približne 8 tis. ton výrobkov z bravčového mäsa z EÚ (bravčovej masti, slaniny) oproti 55 tis. tonám za rovnaké obdobie roka 2014. Do Ruska sa v spomínanom období nedoviezlo žiadne bravčové mäso ani živé ošípané. Bolo to zapríčinené embargom na import potravín (v tom bravčové mäso) z EÚ a ďalších štátov uvaleným Ruskom v auguste 2014 na jeden rok a predĺžené do augusta 2016.

V roku 2015 najviac bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa vyexportovali na tretie trhy Nemecko, Dánsko, Španielsko a Holandsko. Z radov hlavných vývozcov bolo najväčšie zníženie vývozu z Poľska a Talianska. Oproti tomu sa predaj do tretích krajín zvýšil okrem iných aj zo Španielska, Nemecka, Veľkej Británie a Belgicka.

Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách takmer 20,5 tis. ton živých ošípaných (v jatočnej hmotnosti), bravčového mäsa a tiež výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 1,1 % menej ako v roku 2014. V komoditnej štruktúre importu dominovali vnútornosti a tuky (14,3 tis. ton). Najväčším dodávateľom bravčového mäsa ako aj výrobkov z bravčového mäsa do EÚ bolo tradične Švajčiarsko, dovoz z tejto krajiny sa zvýšil o 16 % na 11 tis. ton.
Zdroj: PPA – ATIS/FAMMU/FAPA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *