Novinky v sortimente zeleniny na Slovensku

V oblasti zeleninárstva na Slovensku situácia nie je priaznivá. Domáci producenti nestačia pokryť spotrebu a preto sme nútení zeleninu dovážať a to aj napriek tomu, že široký sortiment zeleniny si vieme vypestovať doma. Zeleninu by sme mali konzumovať čerstvú, alebo jednoducho tepelne upravenú. Nemá síce vysoký obsah energie, ale radu cenných biologických látok, minerálov, vitamínov a hlavne vlákniny, ktorá významne podporuje proces trávenia v našom organizme.

Zelenina nesmie chýbať v našom každodennom jedálničku, veď je pre nás zdrojom zdravia. Preto na to nesmieme zabúdať.

V sortimente registrovaných druhov, síce nie typických pre zeleninu, u nás pribudli dve novo registrované odrody medzidruhového hybridu láskavca (Amaranthus hypochonriacus x Amaranthus hybridus L.) pod názvom ZOBOR a nový hybrid kukurica siatej – pukancovej ( Zea mays L. convar. microsperma Koern.) DYNARED. Podmienky predĺženej registrácie odrody splnila kukurica siata – cukrová (Zea mays L. convar. saccharata Koern.), odroda RAMONDIA.

Popisy registrovaných odrôd

ZOBOR

Odroda Zobor, vyšľachtená Ústavom genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre, bola skúšaná v štátnych odrodových skúškach (ŠOS) na DUS v rokoch 2014 – 2016 pod označením SAV-NR-279.

Zobor je neskorý druh láskavca Amaranthus hypochonriacus x Amaranthus hybridus L. Mladé listy sú svetlo zelené s fialovou škvrnou v strede listu. Stonka láskavca je zelenej farby so svetlo žltými až zelenými pruhmi, bez antokyanového sfarbenia bázy, na priečnom priereze zvlneného tvaru. Plne vyvinutý list je stredne zelený, bez škvŕn. Rastliny tvoria kratšie, stredne husté súkvetie, vzpriamené až slabo zakrivené, klbkovitého typu s determinantným rastovým habitusom, zelenej farby.

Semeno je žlté, s diskovitým tvarom, múčnaté s vysokou hmotnosťou tisícich semien.

DYNARED

Odroda Dynared, vyšľachtená  firmou Topix GbR, bola skúšaná v štátnych odrodových skúškach (ŠOS) na DUS v rokoch 2015 – 2016 pod označením TOP 190.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *