Od jačmeňa k pivu

V posledných rokoch Slovensko zaznamenáva pokles osiatych plôch jačmeňa ako aj výkyvy v dosahovaní kvality sladovníckych jačmeňov. Preto sa Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPaS) rozhodlo osloviť pestovateľov a 3.decembra v Nitre a nasledujúci deň v Košiciach zorganizovalo odbornú konferenciu s cieľom posilniť a stabilizovať pozíciu sladovníckeho jačmeňa v agropotravinárskom sektore.

V roku 2012 sa na Slovensku vyrobilo približne 32 miliónov hektolitrov piva s priemernou spotrebou na jedného obyvateľa 78,2 l. Je dôležité spomenúť, že pivovarnícky priemysel viac ako 82 % surovín čerpá zo
Slovenska, čím podporuje domáce hospodárstvo.Slovenské združenie výrobcov piva a sladu bolo založené v roku 1991. Podľa Ing. Júlie Hurnej, PhD., prezidentky SZVPaS v súčasnosti vyrába slad na Slovensku sedem sladovní s ročnou kapacitou 289-tisíc ton. Najväčší podiel 56 % z celkovej produkcie má Heineken Slovensko Sladovne, a.s. Zhruba  15 % ročnej produkcie sa spotrebuje v pivovare v Hurbanove a zvyšok sa vyváža do pivovarov skupiny Heineken v rámci celej Európy. „Spoločnosť Heineken ročne spotrebuje približne 2 milióny ton sladu, z toho 775-tisíc ton (33%) dodáva do 11 vlastných sladovní,“ informovala RNDr. Martina Justinová, technológ Heineken Sladovne Slovensko a.s., pričom zdôraznila, že sa jedná o slad najvyššej kvality.

Celý článok nájdete v niektorom z ďalších vydaní Roľníckych novín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *