Osevné plochy jačmeňa klesajú, sladovníci musia jačmeň dovážať

Podeliť sa o najnovšie poznatky o pestovaní a spracovaní sladovníckeho jačmeňa bolo cieľom konferencie, ktorú v stredu 6. decembra zorganizovalo v Nitre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Na konferencii sa stretli vedeckí pracovníci, šľachtitelia, pestovatelia i spracovatelia, ktorí spoločne hľadali riešenia, ako pokryť potreby slovenských sladovníkov, a tým aj dopyt po kvalitnom slovenskom slade v zahraničí.

„Slad je na prvom mieste medzi slovenskými výrobkami rastlinného pôvodu, ktoré po spracovaní smerujú na export. Vyše 80 % slovenského sladu vyvážame, je konkurencieschopný a veľmi žiadaný na zahraničných trhoch,“ povedala prezidentka Združenia slovenských výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Pivovarnícky a sladovnícky priemysel sa na celkovej výrobe a tržbách potravinárskeho priemyslu podieľa deviatimi percentami a je dlhodobo stabilný, skonštatovala Daniela Rudá z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Celková priemerná výroba sladu na Slovensku sa podľa slov prezidentky združenia pohybuje na úrovni 242.000 ton, vlani dosiahla 262.000 ton. Z celkového množstva na Slovensku vyrobeného sladu stačí na pokrytie potreby slovenských pivovarníkov necelá pätina, zvyšok sa exportuje na zahraničné trhy. Napriek vysokému dopytu však osevné plochy sladovníckeho jačmeňa klesajú. „Najmä osevné plochy jarného jačmeňa dramaticky klesli, vlani dosiahli absolútne minimum,“ povedala Shepperd. Podľa Rudej bolo k 20. máju tohto roka osiatych 121.000 hektárov plôch jačmeňa, z toho necelých 88.000 hektárov boli plochy jarného jačmeňa a vyše 33.000 hektárov jačmeňa ozimného. Osevné plochy majú klesajúcu tendenciu. Slovenské sladovne pre pokrytie svojej ročnej výrobnej kapacity potrebujú, aby osiate plochy jačmeňa presiahli 150.000 hektárov. „Nízke hektárové výnosy, zlé počasie, horšia sladovnícka kvalita a vysoký dopyt sladovníkov, to všetko spôsobuje, že mnohé sladovne sú už nútené dovážať jačmeň z okolitých krajín,“ poznamenala Shepperd.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *