Ovocie na pálenku malo tento rok vysokú cukornatosť

Slnečné až horúce počasie v tomto roku na dolnom Zemplíne bolo prajné pre výrobu ovocných destilátov. "Tento rok bol veľmi dobrý, mal veľa slnečných dní, ovocie dozrelo na vysoký stupeň cukornatosti. Napríklad jablká pri neskorých zberoch dosahovali 14 stupňov, dule takisto," hovorí majiteľ pestovateľskej pálenice vo Veľkej Tŕni (okr. Trebišov) Martin Puzder.

TREBIŠOV. Výroba destilátov v Tokajskej oblasti je orientovaná na miestne zdroje, prevládajú hroznové výlisky, prebytky z výroby vína, z ďalšieho ovocia sú to slivky, jablká, dule či hrušky. „Špecifikum u nás je dulovica, pálenka z nej má takú typickú vôňu, chuť je veľmi príjemná,“ priblížil Pudzer. Nie je jednoduché vypáliť dobrú pálenku, aj keď tradične sa mnohí na Slovensku pasujú za odborníkov na tvrdý alkohol. Ako hovorí výrobca, nevyhnutné sú skúsenosti, sám vychádza z tradícií preverených uplynulými stáročiami. „Jedna vec sú teoretické vedomosti, prečítanie obrovského množstva literatúry, starej literatúry, ktorá pojednáva o týchto veciach, a samozrejme skúsenosti, ktoré človek nadobudne jedine prácou a poctivým prístupom k tejto problematike,“ zhodnotil. Nevyhnutné pre dobrú pálenku je dozreté až prezreté ovocie, nasleduje príprava správneho kvasu. „To je základ, aby ten kvasný proces dokonale prebehol, nezostal tam zvyškový cukor, aby bol dozretý. Potom sa môže páliť a podľa toho je aj liehovitosť destilátov,“ vysvetľuje Puzder. A z čoho je najlepšia pálenka? Podľa neho každá je dobrá, keď je dobre urobená, keď má dobrý kvas. „Z hľadiska tradícií sa u nás považuje za najlepšiu slivovica. Je to pravda z dôvodu, že má takú typickú arómu. Takisto liehovitosť, u nás sa tradične udáva 52-percentná slivka, ale ona je dobrá aj 45-percentná,“ dodáva výrobca.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *