Pestovanie jačmeňa a výroba sladu má u nás tradíciu

Slad – významná exportná komodita potravinárskeho priemyslu. Na jeho výrobu je potrebná základná surovina – sladovnícky jačmeň, ideálne z domácej produkcie. Napriek dopytu zo strany spracovateľov, za posledné roky zaznamenávame pokles plôch osiatych jačmeňom. O vývoji sladovníckeho priemyslu, jeho smerovaní, výrobe sladu, ale aj o podpore pestovania sladovníckeho jačmeňa u nás sme sa preto porozprávali s odborníkom viac ako povolaným, ktorým je Ján Čerkala, sladovnícky majster a manažér závodu Pivovar Šariš a viceprezident sladovníckej sekcie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS).

Na úvod, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vzniklo v roku 1991. Okrem výrobcov piva a sladu združuje aj ďalšie spolupracujúce organizácie. Na trhu reprezentuje 90 percent slovenského sladu a piva a tým vytvára pracovné miesta pre 19 tisíc ľudí.

Priblížte nám vývoj sladovníckeho priemyslu, kam smeruje, akú má pridanú hodnotu pre poľnohospodárstvo a celkovo spoločnosť?

Pestovanie sladovníckeho jačmeňa a výroba sladu má na Slovensku dlhú tradíciu a slad patrí medzi najvýznamnejšie komodity slovenského agropotravinárskeho priemyslu. Celková priemerná výroba sladu na Slovensku sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 242 tisíc ton ročne. Pre porovnanie – v roku 2016 to bolo o 20 tisíc ton sladu viac. Z celkového množstva sladu, vyrobeného na Slovensku stačí iba necelá pätina na pokrytie potrieb slovenských pivovarníkov. Zvyšok je exportovaný na zahraničné trhy. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre, a je dlhodobo naším konkurencieschopným vývozným artiklom na svetových trhoch. Preto slad je na poprednom mieste medzi slovenskými výrobkami rastlinného pôvodu po prvom spracovaní, ktoré idú na export.

Ako sa vyvíjajú osevné plochy sladovníckeho jačmeňa?

Vývoj osevných plôch jačmeňa má za posledných desať rokov u nás klesajúcu tendenciu. Slovenskí sladovníci prioritne využívajú jačmeň z domácej produkcie. Napriek tomu, že dopyt po jačmeni je vysoký, osevné plochy klesajú a v roku 2016 dosiahli iba 115,4 tisíca hektárov. To nepostačuje na celkovú produkciu sladu a mnohé sladovne sú odkázané dovážať jačmeň z okolitých krajín.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *