Pestovanie ozimných obilnín na Slovensku

Pestovanie ozimných obilnín, predovšetkým pšenice ozimnej, má nezastupiteľné miesto v osevnom postupe každého pestovateľa z množstva dôvodov. Jedným z nich je vyššia produkčná schopnosť, v porovnaní s ich jarnými náprotivkami, vďaka jesennej vlahe a dlhšej vegetačnej dobe. Tá so sebou prináša aj ďalšie benefity v podobe pokrytia pôdy počas zimných mesiacov, čo vedie k zamedzeniu pôdnej degradácie.

V neposlednom rade, výhodou pestovania ozimných obilnín je ich úrodnosť a konkurencieschopnosť na trhu s komoditami. Pšenica ozimná, napriek permanentne klesajúcim výkupným cenám, ostáva pre pestovateľov naďalej príťažlivou plodinou.

Výber odrôd

Pestovanie kŕmnych ozimných obilnín (jačmeň, tritikale) sa z dôvodu poklesu stavu hospodárskych zvierat nachádza v komplikovanej situácií. Rovnako tak raž ozimná, ktorá sa stala atraktívnou najmä pre účely bioplynových staníc, vďaka svojej vysokej nadzemnej biomase. Obľúbená je tiež pre pestovateľov vo vyšších polohách Slovenska, kde vhodne zvolená odroda dokáže dosiahnuť vysoké úrody s dobrou potravinárskou kvalitou (vysoká objemová hmotnosť a stabilné číslo poklesu, stredný obsah mokrého lepku) a vďaka odrodám nižšieho vzrastu je tiež odolná proti poliehaniu a prerastaniu. Nezanedbateľná je aj jej predplodinová hodnota, vďaka schopnosti potláčať buriny a jej odolnosti proti chorobám a škodcom. V podnikoch orientovaných najmä na obilninárske osevné postupy je tiež veľkým prínosom, pretože slúži ako sanitárny prerušovač.

Ponuka odrôd ozimnej pšenice je na trhu s osivami veľmi pestrá. Pestovateľ by mal pri výbere odrody zohľadniť predovšetkým jej kvalitatívne parametre, pričom už dávno neplatí, že sa musí nevyhnutne jednať o elitnú kvalitu, postačuje aj kvalita A. Dôležitým faktorom pri výbere by mala byť odolnosť proti vyzimovaniu, chorobám a suchu, a pokiaľ treba, zohľadniť výber odrody aj podľa plánovaného osevného postupu (vhodnosť do rotácie s obilninami a kukuricou).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *