Plytvanie potravinami je nielen etický problém

Plytvanie potravinami je nielen etický, ale aj ekonomický, energetický a environmentálny problém, pretože až jedna tretina vyrobených potravín na svete sa vyhodí. Uviedla to dnes v rámci 18. ročníka konferencie o obchode marketingu Intraco Special 2017 predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Katarína Fašiangová.

V roku 2016 sa podľa jej slov v EÚ vyhodilo asi 100 miliónov ton potravín, čo je ročne asi 115 kilogramov na obyvateľa. „Podľa Eurostatu a Európskej komisie sa vlani vyprodukovalo na Slovensku asi 0,62 až 0,86 milióna ton potravinového odpadu. Je zarážajúce, ide o dvojnásobné číslo pri porovnaní s Českou republikou a porovnateľné s Maďarskom, pričom spomínané krajiny majú dvojnásobok obyvateľov,“ upozornila.
Len členovia SAMO museli podľa jej slov v roku 2015 zlikvidovať 15.000 ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur. „Za roky 2014 až 2016 a časť roka 2017 darovali reťazce združené v SAMO potravinovým bankám a charitám potraviny v hodnote viac ako 3 milióny eur, najmä pred uplynutím doby spotreby a minimálnej trvanlivosti. K dnešnému dňu máme evidovaných asi 18 charitatívnych organizácií, ktoré sú schopné prijímať darované potraviny,“ dodala Fašiangová.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *