Podpora vzdelávania v oblasti poľnohospodárskej techniky

Žijeme vo zvláštnej dobe. Trh nám ponúka širokú paletu potravín, čiže sme relatívne spokojní a máme pocit dostatočného zásobenia. Akoby sme si však menej uvedomovali, že tieto základné zdroje života je nevyhnutné vyrobiť a spracovať. Samozrejme, v sektore poľnohospodárstva.

Verejná mienka o tejto oblasti je až zarážajúco negatívna, v lepšom prípade nevšímavá. Akoby záujem o agrárny rezort zvýšili len občasné problémy, kauzy a škandály, prezentované investigatívnou žurnalistikou.

Priamy dopad tohto stavu je aj v menšom záujme o vzdelávanie v oblasti poľnohospodárskej výroby. Každý z nás ale ráno vstane a s chuťou raňajkuje čerstvý chlieb alebo pečivo, natreté dobrým maslom, prípadne doplnený šunkou, vajíčkom, syrom či zeleninou. Toto všetko dokážeme vyrobiť vlastným rukami a na vlastnej pôde – len treba vedieť ako.

Súčasná generácia poľnohospodárov a výrobcov potravín to všetko ovláda, no čas je neúprosný, a treba myslieť na nasledovníkov. Pri všetkej úcte k celej palete vzdelávacích programov, jedine poľnohospodár má tú vzácnu šancu priamo prispieť k nasýteniu ľudstva! Aj tu však hrá úlohu neúprosný diktát trhu, a preto treba výrobu agrokomodít majstrovsky zvládať – so znalosťami a so skúsenosťami.

Dnešná výroba potravín je veľmi sofistikovaná oblasť, ktorá sa vedou, poznatkami a riadením vyrovná takým populárnym sektorom ako je pre niekoho napríklad automobilový priemysel, výroba elektroniky, farmaceutický priemysel a mnohé ďalšie. Súčasná poľnohospodárska technika a zariadenia v spracovateľských výrobách sú toho dôkazom.

Potrebu dosiahnuť kvalitu vzdelávania pri obsluhe strojov si uvedomujú aj výrobcovia poľnohospodárskej techniky. Medzi významných podporovateľov vzdelania patrí aj nemecká firma Claas, ktorá má od roku 1998 zriadenú nadáciu Claas Stiftung. Cieľom nadácie je podpora študentov v oblasti vzdelávania, výskumu a vývoja v sektore poľnohospodárskej techniky a v súvisiacich technických odboroch.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *