Podrývanie v symbióze s orbou

Hĺbkové podrývanie je špecifické spracovanie pôdy, ktoré je v posledných rokoch na vzostupe. Čoraz výkonnejšie a ťažšie pracovné mechanizmy pracujúce na poliach, dosahujú nielen vysokých plošných výkonov, ale svojou váhou a opakovanými prejazdmi po poli postupne utláčanú podorničnú vrstvu, čo sa prejaví na zhoršenom vlhkostnom a vzdušnom režime v pôde. To má za následok vytváranie zamokrených plôch na parcelách a zhoršenú kvalitu vysievaného porastu. Výhody, ktoré prináša hĺbkové kyprenie využíva aj súkromne hospodáriaci roľník Antonín Zezula z obce Macov na juhu západného Slovenska, pracujúci s hĺbkovým kypričom Agrisem Cultiplow 52 Combimulch, od spoločnosti Unimarco SK s.r.o.

Gazdovanie prebral po rodičoch

„Kedysi sa v obci Macov venovala poľnohospodárstvu takmer každá rodina, moji rodičia začínali v roku 1990 s necelými tridsiatimi hektármi, z čoho osem hektárov boli pôdy vlastné a ostatné v prenájme. Úplné začiatky tvorilo pestovanie zeleniny a ovocia v sade s rozlohou približne jeden hektár. O tri roky neskôr nastali prvé problémy s odbytom dopestovanej zeleniny a ovocia do zahraničia a tak sa pozornosť zamerala na pestovanie tržných poľných plodín,“ povedal na úvod Antonín Zezula, súkromne hospodáriaci roľník z obce Macov a pokračuje. „Rodičmi obhospodarovaná výmera narástla v roku 2003 na 70 až 75 ha a postupne sme začínali s pestovaním pšenice, jačmeňa, kukurice a slnečnice. Istá malá časť bola venovaná aj repke, ktorej pestovanie sa však neosvedčilo. Súčasťou hospodárenia bol tiež chov niekoľkých kusov ošípaných, ktorý bol v roku 2003 ukončený“.

Celý článok v RN č. 32

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *