Potravinárska komora Slovenska víta výsledky hodnotenia rizika aspartamu

Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta jednoznačnosť odborného posudku Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA – European Food Safety Authority) potvrdzujúceho bezpečnosť sladidla aspartam a produktov jeho rozkladu.

Aspartam je jednou z najprísnejšie skúmaných zložiek, na ktorú vypracovali posudky už mnohé národné, európske, ako aj svetové organizácie vrátane JECFA, FDA, SCF a EFSA(1) v Európe a vo svete. Komplexný posudok, ktorý bol včera zverejnený, opäť potvrdzuje bezpečnosť aspartamu a poskytuje jasné stanovisko pre všetkých podnikateľov v oblasti potravinárskeho a nápojového priemyslu.

PKS víta predovšetkým záver Výboru ANS(2) EFSA, ktorý potvrdzuje bezpečnosť denného prípustného príjmu (Acceptable Daily Intake, ADI), ktorý je pre verejnosť i naďalej bezpečný. Spotrebitelia sa môžu naďalej dôverovať v bezpečnosť aspartamu, keďže tá bola podložená relevantnými vedeckými dôkazmi.
(1) Spoločná odborná komisia pre potravinové prísady (JECFA) dvoch agentúr OSN (FAO a WHO), Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) v USA, Vedecký výbor pre potraviny (SCF) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA)
(2) Pracovná skupina pre potravinárske prídavné látky a zdroje živín pridávané do potravín patriaca k EFSA

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *