Potravinárstvo SR vykázalo ku koncu septembra výsledok 133,69 mil. eur

Hospodársky výsledok potravinárskeho priemyslu SR dosiahol ku koncu septembra 2015 výšku 133,69 milióna eur, teda oproti rovnakému obdobiu roku 2014 sa zvýšil o 4,8 %. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Výnosy potravinárskeho priemyslu za 1. až 3. štvrťrok 2015 dosiahli úroveň 2,965 miliardy eur a oproti rovnakému obdobiu roku 2014 boli nižšie o 2,5 %. Náklady vo výške 2,832 miliardy eur boli medziročne nižšie o 2,8 %. Pridaná hodnota na úrovni 551,99 milióna eur za tri štvrťroky tohto roka v medziročnom porovnaní stúpla o 1,6 %.
Medziročne sa hospodársky výsledok za tri štvrťroky roku 2015 znížil v odvetviach spracovania ovocia a zeleniny o 57,6 %, vo výrobe pekárskych výrobkov o 13,6 %, vo výrobe pekárskych výrobkov a cestovín spolu o 17,7 %, vo výrobe krmív o 54,9 %, v liehovarníckom priemysle o 15,4 %, vo výrobe piva o 8,1 % a vo výrobe sladu o 74,8 %.
V ostatných odvetviach potravinárskeho priemyslu sa hospodársky výsledok za hodnotené obdobie tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 zvýšil. Najvýraznejšie zvýšenie hospodárskeho výsledku sa zaznamenalo vo vinárskom priemysle, a to o 87,4 %.
Odvetvie úpravy a spracovania mlieka, ktoré v roku 2014 dosiahlo stratu vo výške 368.170 eur, zaznamenalo za tri štvrťroky roku 2015 kladný hospodársky výsledok vo výške 3,62 milióna eur. Kladný hospodársky výsledok sa za 1. až 3. štvrťrok 2015 dosiahol aj vo výrobe mlynských výrobkov, a to vo výške 4,12 milióna eur, pričom toto odvetvie za rovnaké obdobie minulého roku vykázalo stratu na úrovni 588.028 eur.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *