Potraviny bez GMO by mali byť v budúcnosti označované, začať by sa malo pri sóji

Potraviny bez geneticky modifikovaných organizmov (GMO) by mali byť v budúcnosti označované. Začať by sa malo pri sóji. Táto plodina je totiž kľúčovou pre možnosť vyhlásenia Slovenska bez GMO.

DÚBRAVKA. „Na Slovensku vieme dokázať dopestovať dostatok sóje bez GMO. Prostredníctvom čistej línie to chceme dostať až na pult k zákazníkom, čiže mať bez GMO mlieko, vajcia a mäso všetkých živočíšnych produktov,“ uviedol dnes pre TASR predseda predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Marián Uhrík pri príležitosti Celoslovenského dňa poľa sóje, ktorý sa uskutočnil v Dúbravke v Michalovskom okrese.       Pri genetickej modifikácii rastliny sa umelo zasiahne do jej prirodzenej štruktúry. Aj napriek tomu, že živočíšny organizmus je rezistentný, ešte nie je známa hranica, pri ktorej prekročení môže mať umelý zásah nežiaduce účinky na ľudský organizmus. „Preto sme opatrní. Keď si môžeme dovoliť nahradiť tú dovážanú GMO sóju vlastnou produkciou, tak prečo by sme to nespravili,“ spomenul Uhrík.       Európska únia totiž podľa jeho ďalších slov nepovoľuje pestovanie GMO sóje. „To znamená, že všetky osivá sú bez genetickej modifikácie, takže zhruba tých 1100 pestovateľov, ktorých je na Slovensku a produkujú sóju na zhruba 44.000 hektároch, vyrábajú tento čistý produkt,“ poznamenal. Paradoxom však je, že sója dopestovaná na Slovensku ide na export do krajín, ako sú Nemecko, Holandsko, Rakúsko či Švajčiarsko. „A my dovážame GMO sóju,“ upozornil s tým, že ide napr. o Brazíliu či Argentínu.       Tento paradox chcú zmeniť. „My dovážame tieto sójové šroty v množstve zhruba 95.000 ton ročne, čo je približne 45 miliónov eur, ktoré za ne platíme. A toto si my vieme doma vypestovať, kvalifikovane spracovať na tie živočíšne produkty,“ priblížil s tým, že naplánované majú určité nástroje, aby zabránili vývozu sójových bôbov. Malo by ísť o istú formu stimulácie. „Aby sa pestovateľom oplatilo sóju predať domácim subjektom a spracovateľom,“ doplnil.       Ako pre TASR za Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uviedla Daniela Rudá, v budúcnosti by mali byť potraviny bez GMO označované. Na tieto účely vznikla aj pracovná skupina. „Zatiaľ sa s označením uvažuje pri sóji,“ vysvetlila s tým, že na kŕmenie sa používajú aj iné plodiny, či je to repka alebo slnečnica.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *