Pozberové spracovanie obilia

Ceny poľnohospodárskych plodín sú vzhľadom na svoju sezónnosť zviazané s finančnými cyklami. Dôležité je preto predať úrodu v najpriaznivejšiu dobu kedy je najvyššia cena. podmiňuje to ale možnosť vlastnej pozberovej úpravy a skladovania produkcie.

Kvalita obilia je dôležitým parametrom bez ohľadu na sezónne výkyvy cien. Čerstvý výmlat obilnín má vysokú vlhkosť v dôsledku určitého množstva nezrelých a mechanicky poškodených semien, ktoré intenzívne dýchajú. Zároveň sa v čerstvo vymlátenej hmote nachádza aj vysoký podiel prímesí a nečistôt, ktoré sú veľmi hygroskopické, z čoho vyplýva veľké nebezpečenstvo zaparenia a znehodnotenia produktu. Už v priebehu 4-8 hodín sa začína teplota zrnovej zmesi zvyšovať a v priebehu jedného až dvoch dní sa začínajú rozvíjať plesne, hromadí sa kysličník uhličitý a vytráca kyslík, čo spôsobuje prudké zníženie klíčivosti a straty na výživnej a kŕmnej hodnote produkcie.

Príjem zrna od kombajnov býva spravidla riešený zapusteným zásobníkom v podlahe pozberovej linky obilia. Býva prekrytý roštom a umožňuje rýchle a bezpečné vyprázdňovanie prívesov traktorov, veľkoobjemových dopravníkov či nákladných vozidiel s obilím. V prípade nárazových dodávok veľkého množstva obilia sa využíva aj vedľajšia spevnená plocha a do násypníka sa potom zrno nahŕňa manipulátorom.

Celý článok v RN č. 35

Prof. Dr. Ing. RICHARD POSPIŠIL

SPU v Nitre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *