Praktický dopad epigenetiky v chove jalovíc

Zvládnutie odchovu jalovíc a ich zaradenia do plemenitby patrí medzi najdôležitejšie momenty v chove hovädzieho dobytka. Akékoľvek zaváhanie počas odchovu sa následne negatívne prejaví v budúcej úžitkovosti. O mechanizmoch dedičnosti zlyhávajúcej reprodukcie je toho zatiaľ známe len veľmi málo.

Doterajšie poznatky však poukazujú nielen na fenomén genetiky, ale tiež na epigenetickú dedičnosť, ktorá náš chov ovplyvňuje v miere nám dosiaľ neznámej. Odhalenie týchto dosiaľ málo známych faktorov nám umožňuje riešiť problémy od ich samotnej príčiny.
Význam odchovu jalovíc pozná každý manažér v oblasti chovu dobytka, napriek tomu sa úroveň líši, v dôsledku konkrétnych podmienok a možnostiach podniku. Začína to naoko narodením jalovičky (zjavne však omnoho skôr) a končí jej otelením. Medzi týmto časovým úsekom nájdeme niekoľko kritických okamžikov, kedy sa chovateľ musí obzvlášť snažiť, aby jalovice dostali všetko, čo potrebujú v tomto exponovanom období. Odchov jalovíc sa tak stáva ekonomicky náročnou činnosťou. Je všeobecne známe, že najväčšie náklady v odchove jalovíc tvorí kŕmna dávka. Nanešťastie, chovateľ v niektorých prípadoch venuje tejto oblasti málo pozornosti i finančných prostriedkov. Často preto, že chovateľ „teraz potrebuje dobre nakŕmiť dojnice“ a jalovice zatiaľ „nepotrebuje“. Preto i ich výživa môže byť niekedy neuspokojivá. Pokiaľ taká situácia nastane, jalovicu to mnohokrát neovplyvní fatálne, ale vstúpi do reprodukcie neskôr a s nižším hmotnostným prírastkom. Pokiaľ však nedostatočnou výživou začnú trpieť už cyklujúce zvieratá, má to zásadný vplyv na ich následné zabreznutie i úžitkovosť.
Zmyslom odchovu jalovíc je teda získať čo najlepšie budúce dojnice. Preto by si už v tomto okamžiku mal chovateľ uvedomiť, že náklady na odchov jalovice budú rovnaké u geneticky horšieho i geneticky špičkového zvieraťa. Avšak v okamihu, kedy tieto geneticky rozdielne jalovice sami začnú produkovať mlieko, budú už náklady na jeden liter mlieka pochopiteľne rozdielne – ako inak, než v prospech geneticky kvalitnej dojnice (zdravej, dlhovekej, s vyrovnanou produkciou).
Ak vynecháme veľmi dôležitý začiatok odchovu jalovíc, čím je kvalitná popôrodná starostlivosť a mledzivové obdobie, ďalším kritickým okamihom je mliečne obdobie teliat. Ani túto oblasť v poslednej dobe neminula istá revízia skôr zabehnutých postupov.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 49.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *