Predvianočné kontroly dopadli podstatne lepšie ako po iné roky

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) nariadila kontroly potravín, ktoré sa umiestňujú na trh a konzumujú v období Vianoc a Nového roku. Kontroly prebiehajú vo všetkých článkoch potravinového reťazca, a to od prvovýrobcov a spracovateľov, cez transport a skladovanie až po obchod.

BRATISLAVA. Podľa ústredného riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša kontroly kapusty aj medu až na pár výnimiek nepreukázali závažnejšie porušenia. Horšie to bolo s ovocím a zeleninou, kde nevyhovelo kvalite 31,3 %. Medzi najčastejšie porušované plodiny patria jablká, rajčiaky a banány.       Kontrolóri odobrali taktiež 66 vzoriek vín domáceho a zahraničného pôvodu, pričom 10 vzoriek bolo nevyhovujúcich z dôvodu chýbajúceho alebo nesprávneho označenia, porušenia vône a chuti vína a nesprávneho obsahu alkoholu.       Medzi ďalšie potraviny počas vianočných kontrol, pri ktorých sa zistili najčastejšie nedostatky, patrí škrupinové ovocie (prítomnosť lariev hmyzu, zámotky, neprirodzená zatuchnutá vôňa, prítomnosť mykotoxínov), mäso a mäsové výrobky (nesprávne označenie, chýbali doklady o pôvode a pod.). Pri mliečnych výrobkoch išlo o predaj po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti. Pri rybách chýbalo uvedenie pevnej a tekutej časti, alebo bol nesprávne uvedený pomer. Nedostatky sa našli aj pri čokoládach a čokoládových figúrkach, kde chýbalo uvedenie množstva kakaovej sušiny, predávali sa po dátume exspirácie.       Ako konštatoval Bíreš na stretnutí s novinármi 8. decembra, hoci kontroly kvality dopadli podstatne lepšie ako po iné roky, ŠVPS v nich bude aj naďalej pokračovať.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *