Prídeme aj o poslednú sebestačnosť?

Niektoré nadnárodné obchodné reťazce, podnikajúce aj na Slovensku, už vyhlásili, že po roku 2025 nebudú vo svojich prevádzkach ponúkať konzumné vajcia, pochádzajúce od nosníc, chovaných v obohatených klietkach. Hydinári, združení v Únii hydinárov Slovenska (ÚHS) , v tom vidia snahu o podkopanie našej sebestačnosti.

BRATISLAVA. O podrobnostiach informovali v uplynulom týždni na tlačovej besede v Bratislave predstavitelia Únie hydinárov Slovenska.

Z ich slov vyplynulo, že v súčasnosti na Slovensku chováme zhruba 6,2 milióna nosníc, a práve v produkcii konzumných vajec je Slovensko ako v jedinom segmente nielen sebestačné, ale dokonca produkujeme 104 percent z našej spotreby.

„Na základe toho sa dá tvrdiť, že dovoz vajec na Slovensko nie je vôbec potrebný,“ uviedol Ing. Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS.

Napriek tomu sme podľa jeho slov v roku 2016 do SR doviezli konzumné vajcia za 2,6 milióna eur.

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý na začiatku tohto roku vykonala SPPK, sa v danom období na pultoch obchodných reťazcov nachádzalo len 72-percentné zastúpenie konzumných vajec, vyprodukovaných na území SR.

Z toho vyplýva, že s konzumnými vajcami sa čulo obchoduje. Na jednej strane ich dovážame, a na druhej strane musia naši chovatelia nosníc značnú časť svojej produkcie vyviezť. Aj vďaka kvalite ich produkcie a vďaka tomu, že – na rozdiel od producentov vajec z iných európskych krajín – našim chovateľom nosníc sa akékoľvek škandály zatiaľ oblúkom vyhýbajú, sa im už niekoľko rokov darí držať si pomerne pevné pozície. Ba v minulom roku sa počet nosníc na Slovensku zvýšil o 1,8 percenta, a o 1,3 percenta sa medziročne zvýšila aj priemerná znáška na jednu nosnicu, pričom dosiahla 202,2 slepačieho vajca na nosnicu a rok.

Tento stav však už nemusí trvať dlho. Obchodné reťazce, cez ktoré producenti konzumných vajec predávajú gro svojej produkcie, už avizujú, že po roku 2025 už nebudú ponúkať vajcia od nosníc, chovaných v klietkových chovoch.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *