Problém dvojakých potravín

Problém dvojakých potravín v rámci jednej Európskej únie nadobúda politický kontext. Vo štvrtok, 2. marca 2017, sa vo Varšave stretnú predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V 4), aby mimoriadne rokovali práve o tomto probléme.

BRATISLAVA. Stretnutie inicioval predseda vlády SR Robert Fico. V podstate tým reagoval na výsledky laboratórnych skúšok, ktoré vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, a ktoré boli nedávno prezentované na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ako je známe, inšpektori ŠVPS nakúpili 22 identických výrobkov v rakúskom Hainburgu a v Kitsee, teda v sídlach, ležiacich len niekoľko kilometrov od Bratislavy, a také isté potraviny od tých istých výrobcov potom nakúpili aj v samotnej Bratislave.

Z laboratórnych skúšok a z porovnaní vyplynulo, že takmer v polovici testov boli kvalitnejšie tie potravinárske výrobky od nadnárodných producentov, ktoré sa predávali v Rakúsku, ako tie, ktoré obchody ponúkali zákazníkom na Slovensku.

V neprospech výrobkov, ponúkaných na Slovensku, hovoril napríklad nižší obsah mäsa v mäsových výrobkoch či nižší obsah tuku a bielkovín v mliečnych produktoch.

Podľa slov Jozefa Bíreša, ústredného riaditeľa ŠVPS, však v testoch najhoršie dopadli nealkoholické nápoje, koreniny a čaje.

Podľa vyjadrenia ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej tak nadnárodní výrobcovia dvojakou kvalitou naoko identických potravinárskych výrobkov v podstate v rámci únie vytvárajú dve triedy spotrebiteľov.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *