Prvým liekom nech je strava

Členské subjekty, združené v Potravinárskej komore Slovenska, zastávajú názor, že nejestvujú zdravé a nezdravé potraviny; je len zdravý a nezdravý životný štýl. Na tlačovej besede v Bratislave to uviedla Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

BRATISLAVA. Tlačová beseda sa uskutočnila pri príležitosti konania 16. ročníka konferencie o obchode a marketingu INTRACO Special 2015. Téma konferencie znela Zodpovedne o zdravom životnom štýle.

Podľa Petra Minárika, odborníka na zdravú výživu, na našom zdraví, teda na tom, či bude dostatočne chránené alebo, naopak, poškodené, sa asi z 50 percent podieľa práve životný štýl, pričom v rámci neho významný, približne 30-percentný podiel pripadá práve na zdravú a vyváženú stravu.

Dôležitú úlohu pritom hrajú ceny potravín. Podľa tohto odborníka by bolo ideálne, keby napríklad „kvalitná šunka z chudého mäsa bola v obchodoch lacnejšia ako tučná klobása“. Spotrebiteľ by tak nebol pri rozhodovaní sa nútený uprednostniť lacnejšie, na kalórie podstatne bohatšie potraviny, pred drahšími, ale zároveň aj kvalitnejšími a z výživového hľadiska podstatne hodnotnejšími potravinami.

Takéto potraviny by rád a v ešte väčšej miere produkoval aj slovenský potravinársky priemysel.

„Potravinárske subjekty, pôsobiace na Slovensku, od vlády očakávajú predovšetkým to, že bude vytvárať priaznivé podnikateľské prostredie tak, aby potravinárske firmy mohli vyrábať viac produktov s lepším vplyvom na zdravie spotrebiteľov,“ konštatovala J. Halgašová.

Vo svojom vystúpení okrem iného uviedla, že súčasná mladá generácia je v porovnaní s mladými ľuďmi spred štvrťstoročia menej pohyblivá, má sklony k obezite, a pojmy ako zdravý životný štýl jej často veľa nehovoria. Aj preto sa PKS snaží o ovplyvňovanie mladej generácie formou internetového kurzu Hravo ži zdravo, ktorý je určený pre žiakov piatych ročníkov základných škôl.

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *