Rok 2017 očami poľnohospodárov

Uplynulý rok bol náročný pre celé agropotravinárske odvetvie na Slovensku. Myslí si to Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). V podobnom duchu hodnotia minulý rok aj niektorí ďalší predstavitelia poľnohospodárskych samosprávnych organizácií.

BRATISLAVA. Vyššie uvedené konštatovanie bolo obsiahnuté v tlačovej správe, ktorú hovorkyňa SPPK Jana Holéciová koncom minulého roka poskytla masmédiám.

Predseda SPPK v nej zrekapituloval, že jarné mrazy a neskôr aj intenzívne sucho si vzali daň takmer zo všetkých poľných plodín, čo negatívne ovplyvnilo celoročnú bilanciu v rámci celej rastlinnej výroby.

V živočíšnej výrobe možno podľa M. Semančíka kladne hodnotiť skutočnosť, že producenti bravčového mäsa na Slovensku po troch rokoch už prestali vyrábať túto komoditu so stratou a dostali sa z červených čísel.

Ba práve v roku 2017 dosiahne Slovensko historicky najlepšie výsledky v úžitkovosti ošípaných, keď od jednej prasnice sa v priemere očakáva odchov viac ako 26 odstavčiat, a denný prírastok na jedno zviera vo výkrme má predstavovať 0,650 kilogramu.

Podľa predsedu SPPK bude o niečo radostnejšie aj bilancovanie vo výrobe mlieka, lebo mliečna kríza je na ústupe a prvovýrobcovia mlieka dostávajú od spracovateľov vyššie realizačné ceny.

„Stále však nedostávame takú cenu, ktorá by bola na úrovni našich výrobných nákladov,“ upozornil M. Semančík.

Na tento problém upriamila pozornosť aj Margita Štefániková, riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM). Vo vyjadrení, ktoré poskytla agentúre TASR, konštatovala, že v súvislosti s podporami slovenskí prvovýrobcovia mlieka vlani nemali dobrý rok.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *