Rôznorodé využitie slepačích vajec v priemysle

Málo biologických látok má také široké uplatnenie ako slepačie vajce. Hlavný význam má „násadové vajce“ ako pôvodca nového tvora zabezpečujúce reprodukciu, významné postavenie má vo výžive ľudí a v menšej miere hrá dôležitú úlohu v iných biologických a technologických odvetviach.

Vajcia sa tradične využívali v kožiarstve pri výrobe usní, v maliarstve, ako kultivačné prostredie pri výrobe vakcín či najnovšie v moderných technológiách vo virológii, biotechnológiách a genetickom inžinierstve. Využívajú sa celé vajcia alebo ich časti – žĺtok, bielok, žĺtkové  blany a škrupina, alebo ich komponenty (fosvitín, lecitín, bielkoviny bielka, lyzozýn, avidín) pre špeciálne účely.

V starých technológiách
Niektoré staršie technológie využívali slepačie vajcia pre ich vlastnosti ako penivosť, emulgovitosť, vzdušnosť, priľnavosť, výživovú hodnotu, štruktúru, väznosť a chuť v potravinárskom a nepotravinárskom priemysle.

Kožiarska výroba tradičná využíva vajcia (melanž) na prípravu povrchu kože na činenie tým, že napomáhajú preniknutiu tuku do kože, čím ju impregnuje. Vaječný bielok sa využíva na povrchovú úpravu kože. Takto ošetrená koža viaže farbu, robí kožu nepriepustnou, lebo vytvára na povrchu film a albumín robí kožu elastickou. Vaječný obsah (bielok a žĺtok) sa využíva ako tukové rozpúšťadlo v procese, v ktorom olej prechádza suchou kožou zvieraťa, zlepšuje jej elastickosť a pevnosť. Žĺtok sa využíva ako emulgátor tukov, lebo zlepšuje ich využitie.

Maliarstvo. V minulosti svetoví maliari využívali vajcia ako prímesi do farieb, čo bolo ich tajomstvo. Využívali lepkavosť či viskozitu bielka, emulznú schopnosť žĺtka, schopnosť žĺtkových tukov vytvrdzovať farby. Riedky bielok aj žĺtok sa využívajú na bielenie stien alebo panelu pred maľovaním. Tuky zo žĺtkov s ľanovým olejom urýchľujú vysychanie farieb a zlepšujú priľnavosť a nerozpustnosť farieb a tiež spevňujú povrch farieb. Na prípravu temperových farieb sa do zriedeného bielka, farby s olejom pridáva živica, čím sa dosiahne efekt brilantnosti farieb.

Kozmetika. Vaječný žĺtok je využívaný v kozmetických prípravkoch pre jeho blahodarný účinok na ľudskú pokožku. Žĺtok je súčasťou šampónov, pleťových krémov, pleťových mliek a mydiel. Vaječný bielok sa využíva na čírenie vín, tesnenie zátok do fliaš, lebo zabraňuje odparu vody – pôsobí ako nepriepustné lepidlo.

Stavebníctvo. V stredoveku sa vajcia využívali ako významný stmeľujúci komponent do omietok, maľovaných fasád, pri výrobe ozdôb a ornamentov na mestské domy, ako aj vyzdobovanie interiéru honosných priestorov.

V nových technológiách

Vysoká reprodukčná schopnosť vajec, obsahujúcich veľa biologicky aktívnych látok, hlavne bielkovinového charakteru, robí zo sliepky výkonný objekt – bioregulátor produkčnejší v porovnaní s cicavcami (kultivované cez králiky, myši, kozy, ovce a dobytok). Vyrábané sú špeciálne vajcia PSE pre farmaceutické a biotechnologické účely. Využívajú sa buď celé vajcia alebo časti či zložky vajca.

Viac sa môžete dočítať v článku prof. Ing. MARTINA HALAJA, CSc. v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 9.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *