ovce.jpg

Salaše „prídu“ s dobrotami priamo do mesta

Pravé ovčie pochúťky, ktoré sa vyrábajú na salašoch, budú môcť ochutnať aj obyvatelia či návštevníci Považskej Bystrice. Salaše totiž „prídu“ za nimi až do mesta.

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Považská Bystrica v spolupráci s mestom, salašmi a farmami, pripravila propagačno-prezentačnú akciu s názvom Zo salaša do mesta. Ovčiarska akcia sa bude konať 15. apríla od 10.00 hod. pri Priori a je spojená je s ochutnávkou výrobkov, s ktorými sa predstaví 17 slovenských fariem. 

„Je to už druhý ročník. Na prvom sme mali predaných okolo 700 porcií gulášu a mäsa, o ktoré bol veľký záujem. Variť budeme jahňací guláš, pečené a dusené jahňacie mäso, ponúkať ovčie výrobky z okolitých fariem, ako aj dobrú náladu. Podujatie vlani svoj cieľ splnilo, ľudia mali o výrobky zo salašov záujem. Mnohí napríklad nevedeli, ako chutí jahňacie mäso. Preto sme sa rozhodli pre propagáciu takýmto spôsobom,“ informovala nás Ing. Daniela Janíčková, riaditeľka RPPK Považská Bystrica. 

Jahňacina je výborná nielen chuťovo, ale je aj zdravá. Tradičná pochúťka je však na Slovensku zriedkavým veľkonočným jedlom. Zo slávnostného stola ju vytlačilo lacnejšie hydinové a bravčové mäso. Jahňacinu si dávajú už len labužníci, cudzinci alebo bačovia. Dokonca ani v Liptove, bašte slovenského ovčiarstva, nie je jahňacina tradičným veľkonočným mäsom. 
Ovčiari totiž gazdujú s tým, že nikdy presne nevedia, ako ich chov „vypáli“. Všetko závisí od ročnej dotácie na veľkú dobytčiu jednotku. Za rok 2010 to bolo 143 eur, tento rok to ešte netušia, vedia len, že sa má výrazne krátiť. Krátenie dotácie na veľkú dobytčiu jednotku je pre chovateľov zlá správa. 
Dobrou správou však je, že v tomto roku nepôjdu s nákupnou cenou jahniat pod cenu minuloročnú. Ceny by dokonca mali byť asi o pätinu vyššie ako vlani. Chovatelia oviec majú hlavný príjem z predaja ovčieho mlieka. K tomu sa však bez jahniat dopracovať nedá. Na slovenskom trhu jahňatá umiestniť nedokážu, a tak nimi chovatelia zásobujú zahraničný veľkonočný trh. Čísla hovoria jasnou rečou. V tomto roku slovenskí farmári pred Veľkou nocou vyvezú okolo 120-tisíc jahniat, čo bude to takmer o štvrtinu viac ako vlani. Jahňatá poputujú najmä na veľkonočné stoly do Talianska, Grécka, Turecka, krajín bývalej Juhoslávie, ale i do arabských krajín. A o slovenskú kvalitu je vonku záujem. Naše jahňatá majú totiž u odberateľov povesť ako jedny z najkvalitnejších…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *