Sebestačnosť SR v produkcii vajec by v roku 2016 mala dosiahnuť asi 110 %

Stavy nosníc v intenzívnych chovoch sa v roku 2016 zvýšili medziročne o 8 %. Očakáva sa preto mierny rast produkcie vajec oproti roku 2015, ako aj zvýšenie sebestačnosti na asi 110 %, čo sa približuje hodnotám z obdobia spred troch rokov. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

BRATISLAVA. V produkcii slepačích vajec bolo podľa neho Slovensko dlhodobo sebestačné s výnimkou roku 2014. Vlani sa sebestačnosť SR v produkcii vajec dostala na úroveň 104,3 %. „V roku 2015 sme vyprodukovali 1,204 miliardy kusov (ks) vajec, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o 8 %. Počet sliepok sa opätovne medziročne zvýšil na hodnotu 6,282 milióna ks, čo predstavovalo nárast o 5,9 %,“ priblížil.
Pripomenul, že v sektore chovu hydiny sa po rokoch poklesu výroby v rokoch 2013 až 2015 zaznamenala stabilizácia výroby s miernym nárastom. V roku 2015 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o 4,2 %, z toho bolo 88.433 ton kurčiat (nárast o 5,4 %), 5499 ton sliepok (pokles o 8,9 %), 1220 ton moriek (pokles o 8,3 %), 71 ton kačíc (pokles o 11,3 %) a 72 ton husí (pokles o 1,4 %).
„Napriek nárastu produkcie živej jatočnej hydiny v rokoch 2013 až 2015 je dnešný stav stále hlboko pod úrovňou výroby v roku 2005. Za prvých desať mesiacov roku 2016 sme zaznamenali v produkcii živej jatočnej hydiny pokles o 1 %, teda objem výroby je porovnateľný s rokom 2015,“ informoval riaditeľ ÚHS.
V porovnaní s rokom 2005 je podľa neho však dnešná produkcia živej jatočnej hydiny iba na úrovni 78,9 % produkcie roku 2005. U moriek a kačíc nastal výrazný pokles chovov po roku 2000. „V roku 2015 sme vyprodukovali iba 21,3 % objemu výroby živých jatočných moriek a 9,6 % objemu výroby živých jatočných kačíc oproti roku 2000,“ poznamenal.
Vo výrobe hydinového mäsa na bitúnkoch po výraznom poklese objemu výroby v roku 2013 prišlo podľa Molnára k stabilizácii produkcie a v roku 2015 prišlo k nárastu objemu výroby. V roku 2015 sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 59.069 ton hydinového mäsa, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o 16 %.
„Na jedného obyvateľa sme vyprodukovali 10,89 kg hydinového mäsa, čo nás zaraďuje na chvost v rámci EÚ. Na hydinových bitúnkoch v SR bolo za prvých 10 mesiacov roku 2016 spracovaných o 3 % viac kurčiat ako v predchádzajúcom roku, teda môžeme očakávať zachovanie výroby na úrovni roku 2015, prípadne mierne zvýšenie,“ dodal Molnár.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *