Šľachtenie nového plemena oviec slovenská dojná je vo finálnej fáze

Ukážkami dojenia oviec a využitia ultrasonografie v šľachtení a chove dojných oviec dnes pokračovala Národná výstava hospodárskych zvierat na veľtrhu Agrokomplex v Nitre. Predvádzanie hospodárskych zvierat, prezentáciu drobnochovu i odborné poradenstvo na národnej výstave zabezpečujú špecializované chovateľské zväzy. Na spracovanie živočíšnych produktov a ukážky mláďat pôvodných slovenských plemien je zameraný Gazdovský dvor, ktorý je súčasťou národnej výstavy.

„Strojové dojenie oviec je v súčasnosti veľmi aktuálna problematika, lebo je nevyhnutnosťou v každom chove, kde chcú mať vysokú kvalitu mlieka a produktivitu práce. V súčasnosti je akútny nedostatok kvalifikovaných ľudí na ručné dojenie,“ konštatoval výskumno-vedecký pracovník z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre Milan Margetin.
Počas ukážok mohli návštevníci výstavy hospodárskych zvierat, ktorých počet sa podľa neho každoročne zvyšuje, sledovať dojenie nového plemena slovenská dojná ovca.
„Je to zatiaľ syntetická populácia s veľmi dobrou mliekovou úžitkovosťou a plodnosťou. Najmä produkcia mlieka je výrazne vyššia ako u našich základných plemien cigája, zošľachtená valaška. A mlieko je v súčasnosti ekonomicky veľmi zaujímavé,“ povedal Margetin. Predpokladá, že toto novo vyšľachtené plemeno by mohlo byť uznané do piatich rokov. „Musíme postupovať v zmysle platnej legislatívy. Problém je v tom, že u nás legislatíva k tvorbe nového plemena nie je.“
Tvorbu nového plemena prirovnáva Margetin k behu na dlhé trate. „S prvými krížencami plemena lacaune s našimi základnými plemenami sme začali v roku 1994. Odvtedy boli založené prvé šľachtiteľsko-experimentálne chovy, kde sa v prvej fáze tvorili krížence s rôznym genetickým podielom zošľachťujúcich plemien.“ Momentálne sa výskumníci nachádzajú v druhej fáze, v ktorej vytvárajú ďalšiu generáciu na báze čistokrvnej plemenitby. „Krížime baranov slovenská dojná s bahnicami slovenská dojná, sme už vo finálnej fáze tvorby tohto plemena.“

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *