Sladidlo aspartám je bezpečné

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v celkovom posudku rizík sladidla aspartám dospel k záveru, že aspartám a produkty jeho rozkladu sú pri súčasnom dávkovaní pre ľudské zdravie bezpečné. Na vyhotovenie tohto posudku vypracoval úrad komplexný prehľad všetkých dostupných vedeckých výskumov aspartámu a produktov jeho rozkladu, vrátane štúdií u zvierat aj u ľudí.

„Tento posudok predstavuje jedno z najkomplexnejších hodnotení rizík aspartámu, aké boli kedy vyhotovené. Je to krok vpred pri posilňovaní dôvery spotrebiteľov k vedeckému podporovaniu európskeho systému pre bezpečnosť potravín a reguláciu potravinových prísad,” uviedla v tejto súvislosti predsedníčka skupiny EFSA pre potravinové prídavné látky a zdroje nutrientov pridávaných do potravín (ANS Panel) Alicja Mortensenová.
Odborníci zo skupiny ANS Panel zohľadnili všetky dostupné informácie a na základe podrobnej analýzy došli k záveru, že súčasná hodnota prijateľného denného príjmu (ADI) 40 mg/kg za deň je pre väčšinu populácie neškodná. Pre pacientov trpiacich ochorením fenylketonúriou (PKU) nie je hodnota ADI vhodná, pretože musia prísne dodržiavať diétu s nízkym obsahom fenylalanínu (aminokyselina obsiahnutá v bielkovinách).
Na základe dôkladného preskúmania podkladov zo štúdií zvierat a ľudí odborníci vylúčili potenciálne riziko, že aspartám môže spôsobiť poškodenie génov, vrátane rakoviny. Odborníci EFSA tiež prišli na to, že aspartám nepoškodzuje mozog ani nervový systém a ani neovplyvňuje správanie alebo kognitívne funkcie, a to ani u detí, ani u dospelých.
Z hľadiska tehotenstva skupina uviedla, že neexistuje žiadne riziko pre vývoj plodu, ktoré by súviselo s vystavením fenylalanínu z aspartámu pri súčasnej hodnote ADI (s výnimkou žien trpiacich ochorením PKU).
EFSA zhromaždila počas konzultácií vyše 200 komentárov k návrhu posudku a všetky ich zohľadnila. V priebehu konzultácií zorganizovala táto agentúra EÚ stretnutie so zainteresovanými stranami, aby prekonzultovali návrh posudku a spätnú väzbu získanú cez konzultácie.
Vzhľadom na to, že rozklad aspartámu v črevách je rýchly a úplný, nepotvrdili sa žiadne negatívne účinky nasledujúce po vstrebaní aspartámu, ktoré by mohli byť zapríčinené jednou alebo viacerými z troch zložiek: kyselina asparágová, fenylalanín alebo metanol. Vedecký posudok agentúry EFSA uvádza aj možné riziká súvisiace s týmito troma produktmi rozkladu a v závere konštatuje, že pri súčasnom dávkovaní nepredstavujú žiadne zdravotné nebezpečenstvo. (tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *