Slovenské džemy a extra džemy môžu mať nižší obsah cukru ako doteraz

Slovenskí spotrebitelia nájdu na pultoch obchodov slovenské džemy a extra džemy s nižším množstvom cukru ako doteraz. Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

BRATISLAVA. Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských džemoch a extra džemoch podiel celkového obsahu cukru až o 8 %. Vyhláška nadobudla platnosť od februára 2017.       MPRV podľa Machalíka vyjednalo pre slovenských producentov výnimku u Európskej komisie (EK). Legislatíva EÚ totiž doteraz vyžadovala podiel celkového obsahu cukru u džemov na úrovni najmenej 60 %. Po novom však môžu slovenskí výrobcovia vyrábať džem s podielom od 52 % cukru.       Spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ a „extra džem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extra džemy s obsahom cukru 60 % a viac. MPRV SR preto upozorňuje slovenských spotrebiteľov, aby si vždy pozorne čítali etikety akýchkoľvek kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.       „Naším cieľom je umožniť slovenským zákazníkom čo najväčší výber kvalitných domácich a zdravých potravín. Výborná správa je, že poklesom cukru sa zvýši podiel ovocia a naši slovenskí výrobcovia rozhodne disponujú kvalitným ovocím,“ dodala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *