Snaha o odstránenie chaosu

„Príde Hlina, predseda KDH, a chce rokovať o ovčiarstve!“, ľakali sa v pondelok ráno úradníci na ministerstve pôdohospodárstva. Je bryndza na Slovensku naozaj slovenská, a prečo sa potom vyrába z francúzskeho mlieka? Čo bude s domácim ovčiarstvom?

Takéto a podobné otázky začali zaujímať jednotlivých „odborníkov“. Nakoniec téma „pristála“ na mojom stole. Nepochopil som paniku, ktorá sa okolo toho celého udiala. Čo nové nám môže pán predseda povedať?

Sám som bol zvedavý, či sa vlastne stalo niečo vážne, alebo ide zas len o politickú reklamu. „Mám najradšej“ tých chovateľov, ktorí si myslia, že sú veľkí odborníci v téme hneď po tom, ako navštívili zopár salašov.

Ako je to vlastne s tými ovcami a s výrobkami? Presne takisto ako s ostatnými hospodárskymi zvieratami, či už sú to ošípané, hovädzí dobytok alebo hydina.

Vo všetkých prípadoch platia pravidlá EÚ. Môžeme byť múdri, a vykrikovať, aby sme kupovali iba domáce výrobky, ale vieme vlastne, čo sú to domáce výrobky? Vezmime si za príklad bryndzu:

1.) Bryndza je v podstate mäkký, zretý syr. Aby sa mohol nazývať bryndzou, musí obsahovať najmenej 50 percent ovčieho mlieka, a to nezávisle od krajiny pôvodu.

2.) „Slovenský výrobok“ je výrobok, ktorý sa vyrába na Slovensku. Suroviny, z ktorých sa vyrába, nemusia byť slovenské, takže napríklad, ak bryndziari dovážajú ovčie mlieko z Francúzska alebo z Rumunska, ale výrobky sa vyrábajú na území Slovenska, tak ide o slovenské výrobky.

3.) „Nie je to slovenská bryndza, len slovenský výrobok.“

Ochranná značka „slovenská bryndza“ je v podstate len vyššia kvalita bryndze, čo v praxi znamená, že tých 50 percent ovčieho mlieka môže pochádzať iba od určených druhov oviec, ktoré sa pasú na určených miestach Slovenska, a aj pridané kravské mlieko môže pochádzať z tých istých regiónov. Výrobná technológia je taká istá, len suroviny sú iné. Iné bryndze sú teda len napodobeniny. Originálna slovenská bryndza je, pochopiteľne, aj drahšia, ale treba si uvedomiť, že ide o oveľa vyššiu kvalitu potraviny.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *