Spoločne požehnali mladé vína

Evanjelický farár Milan Petrula a biskupský vikár František Bartoš spoločne požehnali v starých zoborských pivniciach v Nitre mladé vína z nového ročníka. Ich distribúcia a predaj môžu byť podľa zákona spustené až prvý novembrový pondelok v roku, v ktorom bolo víno vyrobené. Víno Nitra sa tradične od roku 2004 drží tohto termínu, na ktorý však v tomto roku pripadli až dva sviatky, čo presunulo oslavu na utorok 3. novembra.

NITRA. „Tradícia mladých vín na Slovensku nie je taká, ako napríklad v Českej republike, u nás sa skôr len rozbieha. Mladé vína tvoria len veľmi malú časť výroby, konkrétne u nás je to necelé percento. Sú to svieže ovocné vína, ktoré sa nehodia na skladovanie do archívu. Mladé vína sú skôr o tom, ukázať, čo môžeme očakávať od nového ročníka, aké budú vína z novej úrody,“ povedal obchodný riaditeľ Vína Nitra Karol Šebo. Ročník 2015 bude podľa Šebových slov z hľadiska kvality lepší v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom, o zhruba 20 % bola lepšia aj úroda hrozna. „Vlaňajší ročník bol veľmi zlý, tohtoročný nie je nadštandardný, skôr ho hodnotíme ako priemerný z hľadiska úrody. Je porovnateľný s ročníkom 2013,“ zhodnotil sezónu Šebo. Prvotné obavy z dlhotrvajúceho sucha sa podľa jeho slov nepotvrdili. „Na konci sezóny začalo pršať, takže suchá veľmi neovplyvnili úrodu. Sucho sa prejaví na vyššej cukornatosti hrozna, čo je vzhľadom na celkovú kvalitu hrozna žiaduci jav. Čím vyššia cukornatosť, tým vyšší prívlastok vieme dopestovať. Vína s vyšším prívlastkom sú považované za kvalitnejšie vína,“ dodal. Víno Nitra obhospodaruje zhruba 500 hektárov vinohradov v Nitrianskej, Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V tomto roku vyrobí približne 2 milióny litrov vína. Väčšina zostáva na domácom trhu, časť produkcie firma exportuje do Českej republiky, Číny, Vietnamu a Japonska. Pre nitriansky región je typický najmä tramín červený, ďalšie populárne odrody sú Svätovavrinecké, Müller Thurgau a Rulandské modré. Okrem nich pestuje Víno Nitra globálne odrody Cabernet Sauvignon, Chardonnay, tradičné Rizling vlašský, Frankovka modrá, Veltlínske zelené, ktoré dopĺňajú slovenské novošľachtence Dunaj, Hron, Devín, Nitria, Milia, Noria. V posledných rokoch získavajú stále väčšiu popularitu ružové vína, tvrdí Šebo. Z bielych vín spotrebitelia uprednostňujú Rulandské šedé a Tramín červený. Zaujímavosťou je enormný nárast záujmu o odrodu Alibernet v kategórii červených vín. „Táto odroda nie je vo svete veľmi známa, no na Slovensku má vo vinohradoch veľké zastúpenie a začína nadobúdať až národný štatút. Má významné postavenie na slovenskom trhu.“ Populárne sú aj slamové či ľadové vína, ktoré sa však nedajú vyrábať vo veľkých množstvách. Vlani sa Vínu Nitra nepodarilo vyrobiť ľadové víno, doterajší vývoj počasia tiež nedáva veľké nádeje na jeho výrobu. „Každoročne vyrobíme len niekoľko tisícok fliaš týchto dezertných vín a nikdy nezostanú na sklade, vždy sa vypredajú,“ dodal Šebo.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *