Spotrebitelia chcú vedieť, odkiaľ potraviny pochádzajú

Jedným zo základných znakov Európskej únie je jednotný trh a voľný pohyb tovaru. V prípade potravín to napríklad znamená, že na niektoré výrobky stačí uviesť Vyrobené v EÚ. S tým však mnohí spotrebitelia spokojní nie sú, aj v dôsledku rôznych potravinových škandálov, a chcú vedieť, odkiaľ daný výrobok pochádza a kto ho vyrobil. A práve tlak spotrebiteľov viedol k tomu, že v poslednom čase došlo, respektíve dôjde k zmenám v označovaní potravín. O bližšie informácie sme požiadali Jána ŠTULCA zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorý na pôde EK zastupuje Slovenskú republiku v pracovnej skupine nariadenie o informáciách pre spotrebiteľov o potravinách.

Európska komisia nekompromisne razí politiku jednotného trhu. To sa prejavuje aj rozšíreným používaním označenia „Made in EU“. Nie je to tak trocha v rozpore s inou únijnou politikou, takzvanou politikou vystopovateľnosti?

„Nie je to celkom tak. Na základe požiadaviek spotrebiteľov v jednotlivých členských štátoch Európskej únie, a tiež preto, že EÚ vznikla na základe zmluvy a nie je to „krajina pôvodu, alebo miesto pôvodu“ potraviny, ako je definované v legislatíve, bude možné u všetkých potravín uvádzať názov členského štátu, alebo definovaného regiónu. Je to zrozumiteľne uvedené v implementačnom nariadení Európskej komisie pre označovanie iných mias ako hovädzieho.

Komisia však označila výsledky prieskumu požiadaviek spotrebiteľov v jednotlivých členských krajinách za „potravinový šovinizmus“. Možnosť použiť najvšeobecnejšie označenie „Vyrobené v EÚ“, alebo „Pochádza z mimo EÚ“ je možné pri dobrovoľnom označení krajiny pôvodu a zároveň označení jej základnej zložky. Ale väčšina starých členských štátov bude aj v tomto prípade používať označenie konkrétneho členského štátu, alebo definovaného regiónu v ňom.“

 

Aj v dôsledku veľkého počtu potravinových škandálov by mal od roku 2015 nastať posun v označovaní hydinového a bravčového mäsa. Aké zmeny možno očakávať?

„Podľa nariadenia EK, ktorým sa ustanovujú pravidlá implementácie Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011, sa to týka uvedenia konkrétnej krajiny pôvodu, alebo miesta pôvodu pre čerstvé, chladené alebo mrazené bravčové, ovčie, kozie a hydinové mäso. U všetkých týchto mias bude povinnosťou uvádzať, kde bolo zviera chované a kde bolo zabité. Niektoré členské štáty budú dokonca uvádzať aj informáciu, kde bolo zviera narodené. Pretože v ich krajine si to spotrebitelia želajú a uvedú to spolu: „Narodené, chované, porazené v …“. Nezaberie to veľa miesta a spotrebiteľ má kompletnú informáciu o danom výrobku. Chcú tak zachovať rovnaký princíp ako je to v prípade hovädzieho mäsa.

Hlavným iniciátorom týchto zmien boli spotrebitelia v starých členských štátoch a túto požiadavku presadili cez Európsky parlament. Ak by to nebolo prešlo, pristúpili by k takémuto označovaniu na základe národných príručiek. Aj slovenskí spotrebitelia si želajú poznať krajinu pôvodu kupovanej potraviny, a preto MPRV SR pripravilo k tejto problematike vyhlášku, aby boli jasne stanovené pravidlá pre všetkých producentov.“

Celý rozhovor nájdete v 50. čísle Roľníckych novín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *