SPPK sa aktívne spolupodieľa na zavedení potravinového katalógu do praxe

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa aktívne spolupodieľa na zavedení Národného potravinového katalógu (NPK) do praxe. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v súvislosti s dnešným oznámením o spustení katalógu.

BRATISLAVA. „Ešte počas júla kontaktovala SPPK všetkých 38 regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr (RPPK) a potravinárske zväzy, s cieľom zistiť, ktoré z nich majú záujem priamo sa zapojiť do Národného potravinového katalógu formou vytvorenia kontaktného miesta v danom regióne,“ spresnila.       Na základe rozhodnutia sa podľa nej vytvorí celkovo 30 kontaktných miest po celom Slovensku. Zodpovedné osoby, tzv. asistenti podpory v rámci kontaktných miest budú mať za úlohu vyhľadať čo najväčší počet výrobcov potravín, ktorí vstúpia do NPK.       „Budeme vyhľadávať čo najväčší počet výrobcov potravín, ktorí vstúpia do NPK. Vnímame ho ako ďalší odbytový kanál, vďaka ktorému budú môcť slovenskí poľnohospodári a potravinári ponúkať svoje zdravé výrobky do školských jedální, do nemocníc, väzníc či organizácií patriacich pod jednotlivé ministerstvá v rámci verejného stravovania,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík.       SPPK podľa Holéciovej verí, že práve NPK sa stane nástrojom, ktorý pomôže lokálnym výrobcom potravín viac sa presadiť na trhu, a to v rámci verejného stravovania. „Úroveň stravovania v rámci verejného stravovania nie je na prijateľnej úrovni. Ak sa spustí NPK, tak školské jedálne či jedálne v nemocniciach budú môcť nakupovať zdravé potraviny, kde rozhodujúcim kritériom nebude najnižšia cena, ale najvyššia kvalita. Benefit z NPK by mohlo pocítiť takmer milión stravníkov v rámci verejného stravovania,“ dodala Holéciová.       Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR dnes počas 44. ročníka výstavy Agrokomplex v Nitre spustilo demoverziu NPK. Elektronický nástroj verejného obstarávania má podľa rezortu ponúkať verejným obstarávateľom, nakupujúcim potraviny za štátne financie, kvalitné a bezpečné potraviny od kvalifikovaných dodávateľov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok.       Sprístupnená demoverzia slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu. Jej účelom je podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) získanie spätnej väzby zo strany dodávateľov. Vypĺňať produktový list bude možné od 4. septembra tohto roka. Samotné spustenie systému bude možné o niekoľko mesiacov, keď sa katalóg zaplní dostatočným množstvom dodávateľov. Náklady na vytvorenie Národného katalógu potravín by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *